Τσάι, χαμομήλι και άλλα ζεστά ροφήματα στην εγκυμοσύνη: Ποια επιτρέπονται και ποια όχι

Ζεστά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε στην εγκυμοσύνη το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τσάι, χαμομήλι και άλλα ζεστά ροφήματα στην εγκυμοσύνη: Ποια επιτρέπονται και ποια όχι
Bigstock

Αυτήν την εποχή ένα ζεστό ρόφημα είναι συνώνυμο της απόλαυσης, της ζεστασιάς, της χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να είναι ένας καφές, ένα φλιτζάνι τσάι ή μία μεγάλη κούπα αχνιστή σοκολάτα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο, υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αγαπημένα σας ζεστά ροφήματα;

Τσάι

Το τσάι έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο, επειδή περιέχει καφεΐνη, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γενικά, η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει ένα φλιτζάνι τσάι εξαρτάται από την προέλευση του τσαγιού, την επεξεργασία, τη θερμοκρασία και την ώρα βρασμού και άλλους παράγοντες. Κατά μέσο όρο, ένα φλιτζάνι μαύρο, πράσινο ή λευκό τσάι περιέχει 40 με 50 mg καφεΐνης, ενώ κάποιες ποικιλίες που περιέχουν περισσότερα βότανα έχουν ακόμα λιγότερη ποσότητα.

Ποια είδη τσαγιού να προτιμήσετε:

  • Τσάι μέντας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να επιδεινώσει τις πρωινές ναυτίες ή τις καούρες.
  • Τσάι με τζίντζερ. Το αφέψημα με τζίντζερ θεωρείται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών και αυτό γιατί το τζίντζερ περιέχει δύο βιοενεργά συστατικά, τα τζίντζερολ και σογκάολ, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης και αδειάζουν πιο γρήγορα το στομάχι. Το πρώτο είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στο φρέσκο τζίντζερ, ενώ το δεύτερο στο αποξηραμένο.
  • Τσάι με λεμόνι και μέλι. Το λεμόνι επίσης βοηθά στην ανακούφιση από τις πρωινές ναυτίες.

Χαμομήλι

Το αφέψημα χαμομηλιού θα μπορούσε να είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη αν το πίνετε με μέτρο. Γενιά, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των βοτάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το χαμομήλι περιλαμβάνεται στην κατηγορία «γενικά ασφαλές» (GRAS) από τον αμερικανικό FDA των ΗΠΑ.

Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να περιορίστε την κατανάλωση στο ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Τίλιο

Το τίλιο ανακουφίζει από συμπτώματα όπως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και οι καούρες. Όπως και παραπάνω, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης βοτάνων στην εγκυμοσύνη, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για την κατανάλωσή του για αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ντεκαφεΐνέ καφές

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας από το Harvard T.H. Chan School of Public School υποστηρίζουν ότι ο ντεκαφεϊνέ είναι μία καλύτερη επιλογή για την έγκυο από ότι ο κανονικός καφές. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει καφεΐνη, επομένως η κατανάλωσή θα πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ περιέχει περίπου 2 με 5 ml καφεΐνης. Η ποσότητα αυτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ανάλογα το είδος και την ποικιλία του καφέ. Υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να καταναλώνουν το πολύ μέχρι 200mg καφεΐνης την ημέρα.

Ζεστή σοκολάτα

Η σοκολάτα λαχταριστή και έχει οφέλη για τον οργανισμό όπως ότι δίνει ενέργεια και ότι αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης βελτιώνοντας έτσι τη διάθεση. Προτιμήστε τα ροφήματα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά και με την υψηλότερη δυνατόν περιεκτικότητα σε κακάο.

Ζεστά smoothies

Τα smoothies φτιάχνονται από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για σνακ ή για πρωινό και κάποια από αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε και ζεστά.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τέσσερις συνταγές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved