Απώλεια βάρους: Είναι το βούτυρο απαγορευτικό στη δίαιτα;

Η απάντηση θα σας εκπλήξει.

Απώλεια βάρους: Είναι το βούτυρο απαγορευτικό στη δίαιτα;

Βούτυρο πάνω σε τραπέζι.

Unsplash.com / Megumi Nachev

Το βούτυρο είναι από τα πιο νόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φτιάχνεται συνήθως από γάλα αγελάδας και έχει πλούσια και κρεμώδη υφή.

Πολλοί αποφεύγουν την κατανάλωση βουτύρου εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και ειδικά σε περιόδους δίαιτας, ωστόσο εφόσον γίνεται με μέτρο έχει συσχετιστεί με οφέλη για τον οργανισμό.

Βούτυρο και απώλεια βάρους

Αν και το βούτυρο προτείνεται να αποφεύγεται στις περισσότερες δίαιτες, η με μέτρο κατανάλωση δεν φαίνεται να «σαμποτάρει» την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με έρευνα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μία διατροφή, ακόμα και αυτά που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι η με μέτρο κατανάλωση δεν φαίνεται να «σαμποτάρει» την απώλεια βάρους.

Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο έχει περισσότερες από 100 θερμίδες. Ωστόσο οι θερμίδες δεν είναι το μόνο που έχει σημασία στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, το βούτυρο είναι μία πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με άλλα αλείμματα που περιέχουν «κακά» λιπαρά.

Tο βούτυρο περιέχει ένα συγκεκριμένο είδος λιπαρών, το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA) το οποίο περιέχεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θεωρείται ωφέλιμο για την απώλεια βάρους.

Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 3,4 γραμμάρια CLA καθημερινά μπορεί να μειώσει το λίπος σε περιπτώσεις παχυσαρκίας. Νέα έρευνα αναφέρει επίσης ότι το λινολεϊκό οξύ βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος όταν είναι κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής.

bouturo-apwleia-varous-2.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Megumi Nachev

Αλατισμένο vs ανάλατο βούτυρο

Υπάρχουν δύο είδη βουτύρου, το αλατισμένο και το ανάλατο. Η διαφορά τους είναι ότι το ένα περιέχει αλάτι ενώ το άλλο όχι. Το πλεονέκτημα του πρώτου είναι σαφώς η γεύση, ενώ του δεύτερου η χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε νάτριο.

Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετιστεί με το αυξημένο σωματικό βάρος σε παιδιά και ενήλικες, συνεπώς το μη αλατισμένο βούτυρο θεωρείται μία καλύτερη επιλογή στη δίαιτα.

Η διατροφική αξία του ανάλατου βουτύρου είναι ανά κουταλιά τη σούπας:

  • Θερμίδες: 102 kcal
  • Πρωτεΐνη: 0,121 g
  • Λιπαρά: 11,5 g
  • Υδατάνθρακες: 0,009 g
  • Ασβέστιο: 3,41 mg
  • Κάλιο: 3,41 mg
  • Νάτριο: 1,56 mg
  • Νερό: 2,3 g

Με πληροφορίες από healthifyme.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved