Απώλεια βάρους: Επιτρέπεται η μπανάνα στη δίαιτα;

Επιτρέπεται ή όχι η μπανάνα στη δίαιτα;

Απώλεια βάρους: Επιτρέπεται η μπανάνα στη δίαιτα;

Μπανάνες, φράουλες και φουντούκια πάνω σε ξύλο κοπής.

Bigstock

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι γνωστό ότι ενισχύει την απώλεια βάρους. Ισχύει όμως αυτό και για τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες όπως είναι οι μπανάνες;

Η διατροφική αξία της μπανάνας

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει:

  • Θερμίδες: 105 kcal
  • Φυτικές ίνες: 3,07 grams
  • Κάλιο: το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Βιταμίνη Β6: 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Βιταμίνη C: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Μαγνήσιο: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας

Οι μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνη, περιέχουν όμως αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που τις κάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στο αδυνάτισμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπανάνα και απώλεια βάρους

Οι μπανάνες έχουν πολλές φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου και την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους. Έρευνα του 2009 έδειξε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν, για κάθε ένα παραπάνω γραμμάριο φυτικών ινών που έτρωγαν την ημέρα, το σωματικό βάρος τους ήταν κατά 0,25 kg λιγότερο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού μειώνοντας έτσι την τάση για τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα.

Όσο πιο πράσινη είναι η μπανάνα τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο

Ο τύπος των υδατανθράκων που περιέχει μία μπανάνα εξαρτάται από το πόσο ώριμη είναι. Οι άγουρες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, ενώ οι ώριμες μπανάνες περιέχουν κυρίως φυσικά σάκχαρα. Το ανθεκτικό άμυλο μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην απώλεια βάρους και επιβραδύνει την απορρόφηση σακχάρων από άλλες τροφές.

Ο γλυκαιμικός δείκτης της μπανάνας εξαρτάται από το πόσο ώριμη είναι

Ο γλυκαιμικός δείκτης μετράει πόσο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό η κατανάλωση ενός τροφίμου. Εάν ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μικρότερος του 55, θεωρείται χαμηλός. Αντίστοιχα, εάν είναι από 56 μέχρι 69 θεωρείται μέσος και πάνω από 70 υψηλός.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους και τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Ο γλυκαιμικός δείκτης της μπανάνας κυμαίνεται από 42 μέχρι 62 ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι, συνεπώς θεωρείται μέσος ή χαμηλός.

Συμπερασματικά, παρόλο που η μπανάνα είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα δεν θεωρείται απαγορευτική στη δίαιτα. Αντίθετα, η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και αξίζει μία θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved