Μαμά και διατροφή: Χάνεις πόντους αλλά όχι κιλά; Οι πιθανές αιτίες

Γιατί το νούμερο στη ζυγαριά παραμένει στάσιμο, ενώ εσύ βλέπεις διαφορά στα ρούχα; Τρεις πιθανοί λόγοι.

Μαμά και διατροφή: Χάνεις πόντους αλλά όχι κιλά; Οι πιθανές αιτίες
Bigstock

Προσπαθείς να χάσεις κιλά και ενώ πράγματι βλέπεις διαφορά στα ρούχα σου, το νούμερο στη ζυγαριά παραμένει κολλημένο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι ποικίλουν.

#1 Μπορεί να χάνεις κιλά ενώ αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα

Ένας πιθανός λόγος που μπορεί να χάνεις πόντους αλλά όχι και βάρος είναι εάν, ενώ μειώνεται το λίπος στο σώμα σου, αυξάνεται παράλληλα η μυϊκή σου μάζα.

Δύο άνθρωποι που ζυγίζουν, για παράδειγμα, 80 κιλά, είναι πιθανό να έχουν τελείως διαφορετική κατανομή βάρους και ο ένας να έχει χαμηλή μυϊκή μάζα και περισσότερο λίπος, ενώ ο άλλος το ακριβώς αντίθετο. Στην περίπτωση αυτή, εκείνος με την χαμηλότερη μυϊκή μάζα πιθανότατα θα φοράει και μικρότερο νούμερο στα ρούχα.

#2 Κατακράτηση υγρών

Η απώλεια βάρους ως διαδικασία χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Εάν ζυγίζεστε καθημερινά είναι πιθανό να παρατηρήσετε διακυμάνσεις στο βάρος σας, μεταξύ άλλων και λόγω της κατακράτησης υγρών.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρατηρήσετε κατακράτηση υγρών:

  • Υπερκατανάλωση αλατιού. Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση νερού στα νεφρά με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους σε έναν μικρό βαθμό.
  • Άγχος. Είτε αυτό προκαλείται από σημαντικές αλλαγές, προβλήματα στις σχέσεις, οικονομικές δυσκολίες κ.α, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ορμονών που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών.
  • Έμμηνος ρύση. Το φούσκωμα και η κατακράτηση υγρών είναι συμπτώματα που κάθε γυναίκα βιώνει λίγο πριν την περίοδο.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια συγκεκριμένα φάρμακα όπως αυτά που προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση του σακχάρου, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.

#3 Έχεις ήδη χάσει κάποια κιλά αλλά δεν μπορεί να χάσεις άλλα

Συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας είναι πιθανό να χάσετε μαζεμένα κάποια κιλά και μετά χωρίς να έχετε αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων να μην χάνετε ούτε γραμμάριο. Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, μειώνοντας έτσι τον ρυθμό αδυνατίσματος.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε

Το συχνό ζύγισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρείτε τις διακυμάνσεις στο σωματικό σας βάρος.

Παρά τις όποιες αλλαγές μπορεί να παρατηρείς από μέρα σε μέρα για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή μέτρηση του σωματικού βάρους φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για την γρήγορη απώλεια κιλών.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved