Μαμά και διατροφή: Tips για να μην πάρετε βάρος την περίοδο της νηστείας

  • Πότε ξεκινά η περίοδος της νηστείας;
  • Τι να προσέξετε για να μην πάρετε βάρος την περίοδο της Σαρακοστής;
Μαμά και διατροφή: Tips για να μην πάρετε βάρος την περίοδο της νηστείας

Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο ημερολόγιο της Ορθόδοξης Χριστιανική Εκκλησίας. Ξεκινά σήμερα, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, και διαρκεί για σαράντα μέρες, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Σύμφωνα με την εκκλησία και την παράδοση, στη νηστεία της Σαρακοστής απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγού, λαδιού και κρασιού με εξαίρεση τα Σάββατα και της Κυριακές που το λάδι και το κρασί επιτρέπονται, ενώ τις μέρες της 25ης Μαρτίου και της Κυριακής των Βαΐων επιτρέπεται και το ψάρι. Βέβαια η νηστεία δεν τηρείται με την ίδια αυστηρότητα από όλους ενώ κάποιοι ανεξάρτητα από τον χριστιανικό χαρακτήρα της νηστείας, θεωρούν την συγκεκριμένη περίοδο μία καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας.

Νηστεία και βάρος

Η νηστεία έχει διάφορες διατροφικές παγίδες και παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, την περίοδο αυτή είναι πιο εύκολο να πάρουμε βάρους από ότι να χάσουμε, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων και την έλλειψη πρωτεΐνης. Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν;

Προτιμήστε τα όσπρια και τα λαχανικά αντί για τα κυρίως γεύματά σας

Καλά τα ζυμαρικά και οι πατατοσαλάτες, μην ξεχνάτε όμως ότι είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Προτιμήστε όσπρια και λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία και ευνοούν τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος.

Μικρά και συχνά γεύματα

Τρώτε κάθε δύο με τρεις ώρες ώστε να μην προλάβετε να πεινάσετε στο διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Έτσι ο μεταβολισμός σας θ α είναι ενεργός και δεν θα τρώτε ανεξέλεγκτα μεγαλύτερες ποσότητες.

ksiroi karpoi diaita

Προσοχή στο λάδι

Αν και παραδοσιακά το λάδι στη νηστεία επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα, λίγοι το τηρούν. Προσοχή μην το παρακάνετε με το λάδι στα όσπρια και τα λαχανικά σας, ενώ για τις ελιές καλό είναι να γνωρίζετε ότι 10 πράσινες ελιές έχουν περίπου 45 θερμίδες.

Επιλέξτε τα κατάλληλα σνακ

Για παράδειγμα, αντί για το παστέλι με τη ζάχαρη, προτιμήστε το παστέλι με μέλι. Θερμιδικά μπορεί να είναι περίπου το ίδιου η διατροφική αξία όμως του μελιού είναι σαφώς μεγαλύτερη. Επίσης, αντί για κουλούρια και ψωμιά προτιμήστε φρούτα ή σνακ με λαχανικά.

Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν τον κορεσμό και προλαμβάνουν το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved