Νηστεία κι εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε;

Επιτρέπεται η νηστεία την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι πρέπει να λάβετε υπόψιν;

Νηστεία κι εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως γνωστόν, η νηστεία είναι η αποχή από το φαγητό για θρησκευτικούς κυρίως λόγους, καθώς συνδέεται ήδη από τα προ-Χριστιανικά χρόνια με την κάθαρση της ψυχής. Οι πιο γνωστές περίοδοι νηστείας είναι η Σαρακοστή, δηλαδή οι σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα και οι δύο εβδομάδες πριν τον Δεκαπενταύγουστο (01/08 – 14/08).

Τις περιόδους νηστείας είθισται να μην τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά και λοιπά ζωικά προϊόντα, ενώ την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Τι ισχύει όμως για τις μέλλουσες μαμάδες; Επιτρέπεται η νηστεία την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, η ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή της μέλλουσας μαμάς είναι αναγκαία. Είναι αυτή που εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός τη μέλλουσας μαμάς αλλά και του εμβρύου, για αυτό και για πολλές εγκυμονούσες αναρωτιούνται για το εάν επιτρέπεται η νηστεία το διάστημα αυτό.

Η νηστεία δεν είναι απαγορευτική, πάντα όμως πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Είναι σημαντικό, παρά τη μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντα να φροντίσετε ώστε να προσλαμβάνεται όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτά σας δίνουν. Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν;

Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται κυρίως στα γαλακτομικά προϊόντα και συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των ιστών, όπως η μήτρα και ο πλακούντας, καθώς και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά τη νηστεία, την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε μπορεί να σας προσφέρουν τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

Επαρκής πρόσληψη σιδήρου

Εξίσου σημαντική την περίοδο αυτή είναι και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου. Το σίδηρο βρίσκεται σε πληθώρα λαχανικών αλλά και στο κόκκινο κρέας. Νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και το κουνουπίδι.

Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το ασβέστιο βρίσκεται κατά κύριο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν επιτρέπονται την περίοδο της νηστείας. Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε; Με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved