Πώς τα κατεψυγμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την γονιμότητά σας;

Γιατί τα κατεψυγμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για την αύξηση της υπογονιμότητας. 

Μαρία Στρούβαλη
Πώς τα κατεψυγμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την γονιμότητά σας;
Bigstock

Στη σημερινή εποχή, η ευκολία των κατεψυγμένων γευμάτων και των τυποποιημένων προϊόντων είναι δελεαστική για πολλές οικογένειες. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η επιλογή αυτών των γρήγορων λύσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

Η σχέση διατροφής και γονιμότητας

Η γονιμότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: ηλικία, γενετική, ορμονικές ισορροπίες, βάρος, κάπνισμα και αλκοόλ. Ένας παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η διατροφή. Σύμφωνα με τον Dr. Kshitiz Murdia, ειδικό σε IVF, η συχνή κατανάλωση κατεψυγμένων και τυποποιημένων γευμάτων συνδέεται με χαμηλή πρόσληψη βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών, ενώ εκθέτει τον οργανισμό σε χημικά όπως φθαλικές ενώσεις και BPA, τα οποία σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας.

Πώς ο πυρετός επηρεάζει την ποιότητα και την παραγωγή του σπέρματος

gonimotita-3.jpg

Μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες που τρώνε κατεψυγμένα και fast food τακτικά έχουν 2–3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας σε σύγκριση με όσες προτιμούν φρέσκα, σπιτικά γεύματα. Τα trans λιπαρά που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και την ποιότητα του σπέρματος, ενώ η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και προβλήματα αναπαραγωγής.

Η σημασία της διατροφής πριν την εγκυμοσύνη

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και υγιεινά λίπη βελτιώνει τη γονιμότητα. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα του σπέρματος, μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και ενισχύει τη φυσιολογική ωορρηξία. Γυναίκες που ακολουθούν «γονιμοποιητική δίαιτα» βλέπουν μειωμένο κατά 66% τον κίνδυνο υπογονιμότητας σε σχέση με όσες έχουν κακές διατροφικές συνήθειες.

Η επιλογή τροφών υψηλής ποιότητας, φυσικών και με χαμηλή επεξεργασία, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει την αναπαραγωγική λειτουργία.

Δύο εβδομάδων αναμονή (TWW): Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε πριν το τεστ εγκυμοσύνης

diatrofi-meta-ta-saranta.jpg

Τι προτείνει ο ειδικός

Ο Dr. Murdia συνιστά να αποφεύγονται τα κατεψυγμένα γεύματα, τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα προϊόντα με trans λιπαρά ή πολλά πρόσθετα. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή με φυσικές τροφές ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και διατηρεί τις ορμονικές ισορροπίες.

Η γονιμότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από καθημερινές, συνειδητές επιλογές τροφίμων. Προτιμήστε σπιτικά γεύματα, φρέσκα προϊόντα και φυσικά συστατικά – το σώμα σας και το μέλλον της οικογένειάς σας θα σας ευγνωμονούν!

Πηγή: onlymyhealth.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved