5 πράγματα για τη γονιμότητα που πιθανόν δεν γνωρίζετε

Ορισμένα είναι γνωστά και άλλα όχι και τόσο.

Νίκη Παπανικολάου
5 πράγματα για τη γονιμότητα που πιθανόν δεν γνωρίζετε
Bigstock

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλον τον κόσμο.

Γι΄αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τα ζευγάρια να μην αγνοούν ορισμένα συμπτώματα και να αναζητούν τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή τους.

Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα; Ας δούμε τα πιο κοινά:

  • Ακανόνιστες περίοδοι, ενδομητρίωση ή PCOS.
  • Ιστορικό αποβολών.
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
  • Γενετικό νόσημα ή γενετική πάθηση που επηρεάζει τη γονιμότητα.
  • Ωοθηκική ανεπάρκεια.
  • Ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, καρκίνου του μαστού ή καρκίνου οργάνων αναπαραγωγής.

Πράγματα για τη γονιμότητα που πιθανόν δεν γνωρίζετε

Εάν σκοπεύετε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας τώρα ή στο μέλλον, καλό είναι να γνωρίζετε επίσης ορισμένα πράγματα για τη γονιμότητα και τη σύλληψη:

test-gonimotitas.jpg

Είστε πιο γόνιμες σήμερα από ό,τι θα είστε ποτέ

Η ηλικία είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς μωρού, επειδή το ωάριο και (σε ​​μικρότερο βαθμό) η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος μειώνονται με την ηλικία. Στην ηλικία των 20 ετών, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι περίπου 25% κάθε μήνα. Αυτός ο αριθμός μειώνεται στο 20% στην ηλικία των 30 ετών. Μέχρι την ηλικία των 40, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κάθε μήνα είναι μικρότερες από 5%.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ωάριά σας

Γεννιέστε με όλα τα ωάρια

Τα ωάρια δεν αναγεννώνται όπως το σπέρμα. Γεννιέστε λοιπόν έχοντας από 1 έως 2 εκατομμύρια ωάρια. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, μόνο το 10-15% περίπου των ωραρίων παραμένει και στα 40 ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από 5%.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Όπως εξηγεί η Allison K. Rodgers, MD, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ειδική Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής περίπου το 30-40% των περιπτώσεων αποδίδεται στον άνδρα σύντροφο, με ένα επιπλέον 10% να προέρχεται από συνδυασμό και των δύο. Αυτό σημαίνει ότι έως και το 50% των υπογόνιμων ζευγαριών δυσκολεύονται να συλλάβουν λόγω ενός ανδρικού παράγοντα, όπως η χαμηλή παραγωγή σπέρματος, η ανώμαλη λειτουργία του σπέρματος ή δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την παροχή σπέρματος.

Ανδρική υπογονιμότητα: Αίτια και βαζεκτομή

adenomiosi-kai-gonimotita.jpg

Το να είστε υγιείς δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με το να είστε γόνιμες

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η αποχή από το τσιγάρο και το αλκοόλ είναι όλα ευεργετικά για τη γονιμότητά σας. Δυστυχώς, ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν εγγυάται ότι η εγκυμοσύνη θα είναι εύκολη. Η ηλικία και άλλες καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, το PCOS, οι διαταραχές της ωορρηξίας και ο άτυπος αριθμός σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί ακόμη και να περάσουν απαρατήρητα ή αδιάγνωστα μέχρι να προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Ίσως δυσκολευτείτε να μείνετε ξανά έγκυος

Ονομάζεται δευτερογενής υπογονιμότητα, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης ή γέννησης ενός μωρού μετά τον τοκετό. Η δευτερογενής υπογονιμότητα αποτελεί περίπου το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας και τα αίτια είναι συνήθως παρόμοια με αυτά της πρωταπαθούς υπογονιμότητας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν επιπλοκές που σχετίζονται με προηγούμενη εγκυμοσύνη ή χειρουργική επέμβαση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved