Πόνος ωορρηξίας: Είναι σημάδι γονιμότητας;

Τι προκαλεί τον πόνο κατά την ωορρηξία;

Πόνος ωορρηξίας: Είναι σημάδι γονιμότητας;
Bigstock

Ο πόνος ωορρηξίας ονομάζεται και Mittelschmertz που σημαίνει «μέσος πόνος». Οι γυναίκες που τον βιώνουν τον περιγράφουν ως έναν οξύ, μειωμένης έντασης πόνο στη μία πλευρά χαμηλά στην κοιλιά, ανάλογα με το ποια είναι η ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο στο συγκεκριμένο κύκλο ή στο κέντρο.

Μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και μέρες και είναι πιο ήπιος από αυτόν της περιόδου.

Πόνος ωορρηξίας: Μπορεί να είναι σύμπτωμα υπογονιμότητας;

Είναι ο πόνος της ωορρηξίας ένδειξη γονιμότητας;

Ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να ληφθεί ως σημάδι γονιμότητας αν και η απουσία πόνου στην ωορρηξία δεν σημαίνει ότι δεν είστε γόνιμες.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να γίνει αισθητός την ίδια ημέρα που κορυφώνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Αυτό είναι το ορμονικό κιτ ωορρηξίας που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τις πιο γόνιμες ημέρες σας, με τα επίπεδα να αυξάνονται λίγο πριν την ωορρηξία.

Δεδομένου ότι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος είναι υψηλότερες εάν κάνετε σεξ όταν έχετε ωορρηξία, η επίγνωση του πόνου της ωορρηξίας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν είστε στις γόνιμες ημέρες σας. Ο πόνος της ωορρηξίας, ωστόσο, δεν είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για την αποφυγή της εγκυμοσύνης.

gonimotita-test-ooriksias.jpg

Πόνος ωορρηξίας: Αίτια

Δεν είναι σαφές γιατί μόνο μερικές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά την ωορρηξία και άλλες όχι ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί και τα αίτια. Εκτιμάται, ότι οι πόνοι οφείλονται στους σπασμούς της μήτρας ή των σαλπίγγων, στη μεγέθυνση του ωαρίου στην ωοθήκη ή στη ρήξη του ωοθυλακίου. Τόσο το αίμα όσο και το υγρό από τη ρήξη του ωοθυλακίου μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση της κοιλιάς (που ονομάζεται περιτόναιο), προκαλώντας πόνο στην ωορρηξία.

Πόνος ωορρηξίας: Διάρκεια

Ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να γίνει αισθητός ως ήπιο τσίμπημα ή κράμπα συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη λεκάνη αλλά και στη μέση ή στη μία πλευρά της. Δεδομένου ότι στις περισσότερες γυναίκες οι ωοθήκες εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στη μία πλευρά (την πλευρά όπου η ωοθήκη απελευθερώνει ένα αυγό). Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά ή έως και μερικές ώρες. Επίσης, συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κολπική έκκριση, κολπικό οίδημα, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ελαφρά κηλίδες.

Sick Young Woman Suffering From Menstrual Pain. Woman With Hands Squeezing Belly Having Painful Stom

Ωορρηξία και προγραμματισμός εγκυμοσύνης

Η παρακολούθηση της ωορρηξίας επιβάλλετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει ότι η ωορρηξία συμβαίνει την 14η ημέρα του κύκλου σας, αυτό είναι κατά προσέγγιση. Κάθε γυναίκα έχει ωορρηξία σύμφωνα με το δικό της πρόγραμμα—συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κύκλο 28 ημερών «εγχειριδίου». Η ωορρηξία γενικά συμβαίνει μεταξύ 11 και 21 ημερών.

Με πληροφορίες από medicinenet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved