Νηστεία κατά την εξωσωματική - Επιτρέπεται ή όχι;

Μπορεί η νηστεία να επηρεάσει την έκβαση μιας ivf προσπάθειας;

Νηστεία κατά την εξωσωματική - Επιτρέπεται ή όχι;
Bigstock

Κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι εύλογο να αναζητά την καλύτερη προσέγγιση, ώστε να διεκδικήσει τα μέγιστα ποσοστά επιτυχίας που της αναλογούν. Στα πλαίσια λοιπόν της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η διατροφή παίζει ενεργό ρόλο.

Άρα, προτού ξεκινήσει τη διαδικασία εξωσωματικής θα πρέπει η γυναίκα να υιοθετήσει μια υγιεινή, πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. Μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων. Υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία να περιέχει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια. Επίσης πολύτιμη είναι η άφθονη πρόσληψη νερού.

Μερικές φορές όμως από προσωπική επιλογή ή για θρησκευτικούς λόγους η γυναίκα υποβάλλεται σε νηστεία.

Μπορεί η νηστεία να επηρεάσει την έκβαση μιας ivf προσπάθειας;

Η νηστεία μπορεί να επιδράσει θετικά στον οργανισμό, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα, προστατεύοντας από αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και κάνοντας μία αποτοξίνωση στο γαστρεντερικό απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Μέχρι στιγμή από μελέτες φαίνεται πως μία νηστεία (συνήθως διατροφή χωρίς πρόσληψη κρέατος) δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων ή ακόμα και τα ποσοστά εμφύτευσης στις περιπτώσεις της εμβρυομεταφοράς.

Παρόλα αυτά όταν ένας οργανισμός βρίσκεται σε νηστεία χρειάζεται να βρει περισσότερη ενέργεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή παραγωγής των ορμονών της αναπαραγωγής. Μακροχρόνιες νηστείες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις κέτωσης τον οργανισμό με δυσμενή αποτελέσματα. Επίσης υπάρχουν περιστατικά που κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών υπάρχει ο κίνδυνος της εμφάνισης του συνδρόμου της υπερδιέγερσης, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

Επιπλέον κάποιες μελέτες έχουν δείξει μείωση της ποιότητας του σπέρματος του άνδρα μετά από μακροχρόνια κατάσταση νηστείας θέτοντας την γονιμοποίηση δυσκολότερη.

Συμπερασματικά έχει παρατηρηθεί πως μικροί περίοδοι νηστείας μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην συνολική υγεία της γυναίκας που προσπαθεί να μείνει έγκυος είτε με φυσικό τρόπο είτε με τη διαδικασία της εξωσωματικής, όμως μπορεί να έχει αντίθετη έκβαση αν αυτή η νηστεία παραταθεί χρονικά για μεγάλο διάστημα.

Ασφαλώς κάθε γυναίκα – ζευγάρι προτού ξεκινήσει μία διατροφή συγκεκριμένη ή μία νηστεία θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό αναπαραγωγής προκειμένου να καθοδηγηθεί με ασφάλεια.

Παπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc

Γυναικολογικό – Μαιευτικό ιατρείο

Δ:Σεμιτέλου 7, Αθήνα, Τ: 2130374762, Κ: 6944923914,

Ε:doctorpapanikolaou@gmail.com, W:www.doctorpapanikolaou.gr

papanikolaou.jpg

Αθανάσιος Παπανικολάου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος | Ειδικός Αναπαραγωγής

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθ. Παπανικολάου είναι ειδικός σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποια μέθοδος ταιριάζει περισσότερο στις δικές ανάγκες.

https://doctorpapanikolaou.gr/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved