Πώς επηρεάζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών τη γονιμότητα

Πρέπει να καταναλώνετε γαλακτοκομικά αν θέλετε να αυξήσετε τη γονιμότητά σας;

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών τη γονιμότητα
Bigstock

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να αποτελείται και από τις πέντε ομάδες τροφίμων που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά.

Γαλακτοκομικά και γονιμότητα

Σύμφωνα με μια παλιότερη αμερικανική μελέτη (Nurse's Health Study – 2007) το πλήρες γάλα φαίνεται ότι βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα. Συγκεκριμένα, μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.

Όμως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά καλό είναι να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Γιατί;

Με βάση έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας από τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα την εβδομάδα.

gala.jpg

Γυναίκα πίνει γάλα

Υποθέτουν ότι αυτό σχετίζεται με τον τύπο των ορμονών από την κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα ανδρογόνα ( π.χ. τεστοστερόνη), διαταράσσοντας την ωορρηξία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη του Χάρβαρντ βρήκε αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με ωορρηξιακή υπογονιμότητα. Οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την επίδραση που είχαν τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά σε γυναίκες με μειωμένο απόθεμα ωοθηκών, υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης, PCOS ή οποιαδήποτε άλλη διάγνωση που σχετίζεται με τη στειρότητα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες που να συγκρίνουν τις γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με λιπαρά με εκείνες που απέχουν εντελώς από τα γαλακτοκομικά.

giaourti.jpg

Tο γιαούρτι είναι σημαντική πηγή ασβεστίου

Πόσο σημαντικά είναι τα γαλακτοκομικά για τη γονιμότητα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθά το σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Είναι επίσης πηγή ιωδίου γι΄αυτό καλό είναι να υπάρχει στη διατροφή σας για αρκετούς μήνες πριν μείνετε έγκυος προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι βιταμίνες Β2, Β12, βιταμίνη Α, χολίνη, ψευδάργυρος, μαγνήσιο και σελήνιο βρίσκονται επίσης στα γαλακτοκομικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Mε πληροφορίες από το myloworld.com, ovulifemd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved