Πώς να υποστηρίξεις μια φίλη που μόλις απέβαλλε

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πείτε στη φίλη ή στην αδερφή σας που μόλις απέβαλλε...

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πώς να υποστηρίξεις μια φίλη που μόλις απέβαλλε
Bigstock

Ενώ υπάρχουν πολλά συγχαρητήρια λόγια που μπορεί κανείς να πει σε μια μέλλουσα μαμά , δεν υπάρχουν πολλά να πεις σε κάποια γυναίκα η οποία βιώνει τον πόνο μιας αποβολής.

Τι μπορείτε πείτε και να κάνετε; Αρχικά, να θυμάστε ότι μια αποβολή εξακολουθεί να είναι μια απώλεια, ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς συμβαίνει.

1. Αναγνωρίστε την απώλεια

Ίσως φοβάστε να προκαλέσετε περισσότερη θλίψη ή δεν είστε σίγουρες τι ακριβώς να πείτε, αγνοώντας όμως το γεγονός μπορεί να συμβάλλετε στο να γίνει η κατάσταση ακόμα πιο οδυνηρή.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο του έχει βιώσει μια αποβολή είναι απλά να ρωτήσει πώς τα πάει και να του δώσει τον χώρο να μιλήσει ανοιχτά.

Αν δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτό, θα σας ενημερώσει. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα εκτιμηθεί το γεγονός ότι νοιαστήκατε αρκετά για να ρωτήσετε. Προτείνετε να πιείτε έναν καφέ ή να κάνετε μια βόλτα μαζί.

2. Προσφερθείτε να βοηθήσετε με τις δουλειές του σπιτιού

Το τελευταίο πράγμα που κάποιος θέλει να κάνει όταν αισθάνεται πεσμένος είναι να τακτοποιήσει τα ρούχα στην ντουλάπα ή να σγφουγγαρίσει. Προσφερθείτε, λοιπόν, να μαγειρέψετε και να προσφέρετε ένα πιάτο. Ανάλογα με το πόσο στενή είναι η σχέση που έχετε μαζί της, θα μπορούσατε να προσφερθείτε να αναλάβετε μερικές από τις εξωτερικές δουλειές.

3. Αποφύγετε τις συμβουλές

Μην προσπαθήσετε να «απαλύνετε» την κατάσταση ή να δώσετε συμβουλές. Εάν έχετε πραγματικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στο μελλοντικό «ταξίδι γονιμότητάς» περιμένετε μέχρι να είναι έτοιμες να τις ακούσουν. Είναι απολύτως εντάξει να ρωτήσετε αν θέλουν να ακούσουν την συμβουλή σας ή να περιμένετε μέχρι ένα καλύτερο timing.

4. Μην κάνετε τετριμένα σχόλια

Δεν χρειάζετε να γεμίσετε τις στιγμές αμήχανης σιωπής με λόγια που μπορεί να φαίνονται παρηγορητικά όπως «Λοιπόν, υποθέτω ότι τα δίδυμα απλά δεν ήταν γραφτό να γίνουν», ή «Ήταν θέλημα Θεού» ή ακόμα «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο». Αυτές και άλλες μερικές κοινές φράσεις καλό θα ήταν να μην ειπωθούν.

Πηγή: thebumb.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved