Μπορεί μια αποβολή να επηρεάσει τη γονιμότητα μακροπρόθεσμα;

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται κατά πόσο μια αποβολή θα έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητά τους. 

Νίκη Παπανικολάου
Μπορεί μια αποβολή να επηρεάσει τη γονιμότητα μακροπρόθεσμα;
Bigstock

Δυστυχώς, ο κίνδυνος αποβολής είναι αρκετά συχνός στις έγκυες γυναίκες.

Υπολογίζεται, ότι περίπου μία στις οκτώ εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε αποβολή μεταξύ των γυναικών που γνωρίζουν ότι είναι έγκυες.

Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα που γεννάται αν και κατά πόσο η αποβολή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους στο μέλλον.

kathexin-apovoles.jpg

Αποβολή και γονιμότητα

Μολονότι η αιτία των περισσότερων αποβολών παραμένει άγνωστη, εκτιμάται ότι αυτές οφείλονται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, ορμονικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων. Η ηλικία της μητέρας ωστόσο, θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου.

Όταν διερευνάτε το θέμα της αποβολής και της γονιμότητας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αποβολή δεν προκαλεί στειρότητα. Η πλειοψηφία των γυναικών που αποβάλλουν καταφέρνουν να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη γεννώντας υγιή μωρά.

Στις γυναίκες που είχαν επαναλαμβανόμενες αποβολές, συνιστάται να συμβουλευτούν έναν ειδικό γονιμότητας. Εξετάσεις αίματος, γενετικός έλεγχος, υπερηχογράφημα, ορμονικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία του βλεννογόνου της μήτρας μπορεί να προταθούν για να βοηθήσουν στην εύρεση των υποκείμενων λόγων για τους οποίους δεν είναι δυνατή η πλήρης κύηση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής με καθημερινή θεραπεία χαμηλής δόσης ασπιρίνης και ηπαρίνης.

kathexin-apovoles.jpg

Υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η αποβολή;

Καθώς τα αίτια που ευθύνονται για μια αποβολή δεν είναι πάντα προφανή, δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αποτραπεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μειώνουν ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου.

Η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης με φολικό οξύ για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την προσπάθεια σύλληψης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης αποβολής. Το να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να περιορίσετε το αλκοόλ και τη νικοτίνη και να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης είναι συστάσεις που συμβάλουν σε μια υγιή εγκυμοσύνη κι όχι μόνο μετά από αποβολή.

Ακόμα κι αν τα αίτια μιας αποβολής - και ειδικά των επαναλαμβανόμενων – δεν είναι ξεκάθαρα, οι πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι πολλές. Όπως αναφέρεται στο hulleastridingfertility.co.uk γυναίκες με ιστορικό ανεξήγητης επαναλαμβανόμενης αποβολής έχουν 75% πιθανότητα να γεννήσουν ένα υγιές μωρό.

Με πληροφορίες από το hulleastridingfertility.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved