Έξι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Τροφές που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας εάν προσπαθείτε να συλλάβετε. 

Έξι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων 1 στα 5 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Τα αίτια δεν είναι πάντα γνωστά, σίγουρα όμως η κατάσταση υγείας, η ηλικία και ο τρόπος ζωής του ζευγαριού μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, αναφέρουν οι ειδικοί. Τι πρέπει να τρώτε εάν θέλετε να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας; Ένας ειδικός συμβουλεύει στο Eating Well.

Σαρδέλες

Ο σαρδέλες είναι πλούσιες σε DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για τη γονιμότητα.

Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι τα ζευγάρια που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν αυξημένες πιθανότητες σύλληψης σε σχέση με εκείνα που τρώνε ψάρια λιγότερο συχνά. Επιλέξτε ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, η πρόσληψη του οποίο πρέπει να είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένη την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γάλα πλήρες σε λιπαρά

Παρότι παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι οι γαλακτοκομικές τροφές έχουν αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 21 καταρρίπτει τον μύθο αυτό και αναφέρει πως αντιθέτως, το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά με πλήρη λιπαρά μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές.

Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσι κρέας είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν σε επάρκεια όπως ο ψευδάργυρος.

Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου απαραίτητη για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει καθώς ο ψευδάργυρος επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων και την υγεία του σπέρματος.

Βρόμη

Η βρόμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες. Η βρόμη και τα δημητριακά ολικής άλεσης, έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να ενισχύσουν το πάχος του ενδομήτριου.

Ντομάτες

Μία από τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας είναι η ντομάτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για την ανδρική γονιμότητα.

Ιδέες και συνταγές για το βραδινό γεύμα όλης της εβδομάδας.

Bigstock

Καρύδια

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition, οι άνδρες που έτρωγαν 42 γραμμάρια καρύδια (περίπου μια χούφτα) κάθε μέρα για 3 μήνες είχαν πιο υγιές σπέρμα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής.

Τα καρύδια είναι επίσης μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ALA και αντιοξειδωτικών, θρεπτικών συστατικών που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία γονιμότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved