Ποια συμπτώματα υπογονιμότητας δεν πρέπει να αγνοήσουν οι άνδρες

Ύποπτα συμπτώματα υπογονιμότητας που θα πρέπει να προβληματίσουν τους άνδρες.

Νίκη Παπανικολάου
Ποια συμπτώματα υπογονιμότητας δεν πρέπει να αγνοήσουν οι άνδρες
Bigstock

Το κύριο σημάδι της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η αδυναμία σύλληψης ενός παιδιού μετά από ένα εύλογο διάστημα προσπαθειών χωρίς προφυλάξεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα των ανδρών, όπως ένας τραυματισμός, μια ασθένεια ή η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής.

Συμπτώματα ανδρικής υπογονιμότητας

Το σώμα συχνά προειδοποιεί για τυχόν δυσλειτουργίες. Στην περίπτωση της ανδρικής υπογονιμότητας οι ενδείξεις – συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

Πόνος ή πρήξιμο των όρχεων

Οι συνήθεις αιτίες διόγκωσης των όρχεων μπορεί να περιλαμβάνουν συστροφή των όρχεων, μόλυνση ή ακόμα και κήλη. Ενώ ο πόνος ή το πρήξιμο σε αυτή την περιοχή δεν συσχετίζεται πάντα με ένα από τα σημάδια της υπογονιμότητας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή ή άλλα προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία

Οι απότομες αλλαγές της ερωτικής σας επιθυμίας, όταν δεν οφείλονται καθαρά σε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι βασικός δείκτης ορμονικών προβλημάτων.

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του άνδρα όταν προσπαθεί ν΄αποκτήσει παιδί. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, χρήσης φαρμάκων ή ή ακόμα και ψυχολογικών παραγόντων όπως κατάθλιψη, άγχους ή στρες.

gonimotita-andra-kai-ilikia.jpg

Ανδρική υπογονιμότητα: αντιμετώπιση

«Η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, αν η ανδρική υπογονιμότητα συνδέεται με ενδοκρινολογικές παθήσεις έχει σε αρκετές περιπτώσεις, σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Όταν μάλιστα πρόκειται για παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, η αποτελεσματικότητα της χορηγηθείσας θεραπείας έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας», αναφέρει ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός.

Αντίστοιχα, η θεραπεία λοιμώξεων του γεννητικού συστήματος στον άνδρα με τη χορήγηση αντιβίοσης αρκεί συχνά, για να επανέλθει η γονιμότητα.

Επίσης η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης, φαίνεται πως βοηθάει στην αποκατάσταση της παραγωγής σπερματοζωαρίων σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ώστε να αναστραφεί η υπογονιμότητα.

Η σύγχρονες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα μας έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες τεκνοποίησης για υπογόνιμα ζευγάρια, όταν το αίτιο της υπογονιμότητας συνδέεται με τη γενετικά καθορισμένη ελλιπή παραγωγή σπερματοζωαρίων. Ιδιαίτερη επιτυχία έχει ο συνδυασμός εξωσωματικής γονιμοποίησης και ενδοκυτοπλασμικής έγχυσης σπέρματος (Intracytoplasmic sperm injection - ICSI).

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είναι το Σύνδρομο Klinefelter ή περιπτώσεις απώλειας τμήματος του Χρωμοσώματος Υ, στις οποίες η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι εξαιρετικά χαμηλή ή σχεδόν ανύπαρκτη. Τότε στο σπέρμα, που συλλέγεται μετά την εκσπερμάτωση, είτε δεν εντοπίζονται σπερματοζωάρια, είτε ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Η λύση για αυτούς τους άνδρες είναι να καταφύγουμε σε μία μικροχειρουργική επέμβαση στους όρχεις, μέσω της οποίας θα συλλέξουμε τον απαραίτητο αριθμό σπερματοζωαρίων για τη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με πληροφορίες από το carolinasfertilityinstitute.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved