Δεν είναι ορατές όλες οι μάχες που δίνουν οι γυναίκες οι οποίες παλεύουν με την υπογονιμότητα

Η απόκτηση παιδιού για πολλές γυναίκες δεν είναι μια απλή διαδικασία και σίγουρα όχι δεδομένη.

Νίκη Παπανικολάου
Δεν είναι ορατές όλες οι μάχες που δίνουν οι γυναίκες οι οποίες παλεύουν με την υπογονιμότητα
Bigstock

Η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο στη δυσκολία σύλληψης του πρώτου παιδιού αλλά και στη δυσκολία απόκτησης ενός ακόμα παιδιού όταν το αποφασίσει το ζευγάρι.

Η Maureen Piantedosi και ο σύζυγός της Michael αντιμετώπισαν αυτή τη δυσκολία καθώς χρειάστηκε να κάνουν θεραπείες γονιμότητας αλλά και εξωσωματική μέχρι να καταφέρουν να αποκτήσουν την κόρη τους.

Όταν 1,5 χρόνο μετά τη γέννηση της μικρής, η Maureen ανακάλυψε ότι ήταν ξανά έγκυος, ένιωσε απέραντη ευτυχία.Όμως, η χαρά της δεν κράτησε πολύ, καθώς όταν ήταν στην 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης έπρεπε να διακόψει την κύηση.

katatlipsi.jpg

Η απώλεια του μωρού

Η Maureen συνειδητοποίησε μετά από ένα πάρτι γενεθλίων ότι δεν είχε νιώσει το μωρό να κουνιέται εδώ και καιρό. Μόνο όταν είδε τον υπέρηχο χωρίς καρδιακό παλμό ήξερε ότι το είχε χάσει.

«Όλα ήταν εντάξει μέχρι που δεν ήταν, και ένιωθα μια διπλή σύγχυση από τη μία η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και από την άλλη η προσπάθεια να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας», θυμάται η Maureen.

Ουράνιο τόξο μετά την καταιγίδα

Η μητέρα χρειάστηκε να κάνει καισαρική για να της πάρουν το μωρό κι αυτή ήταν μια τραυματική εμπειρία που έπρεπε να διαχειριστεί στην πορεία. Η οποία δεν ήταν και η μοναδική. Το 2020 είχε μια αποβολή και λίγο καιρό μετά έκανε ακόμα μία εξωσωματική γονιμοποίηση…

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), περίπου 24.000 μωρά γεννιούνται νεκρά ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως.

Οι αποβολές, ειδικότερα, είναι ακόμη πιο διαδεδομένες. Το March of Dimes αναφέρει ότι έως και οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, αν και ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού είναι δύσκολος, καθώς μπορεί να συμβεί πριν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Ωστόσο, για τις γυναίκες που γνωρίζουν την εγκυμοσύνη τους, περίπου το 10% έως 15% καταλήγει σε αποβολή.

Πολλά ζευγάρια υπομένουν αυτή την τόσο δύσκολη εμπειρία, θρηνώντας σιωπηλά.

Female Having Depression Sitting Alone On Sofa. She With Depressed Embracing Pillow. Unhappy Lonely

Σπάζοντας το στίγμα

Η Maureen πιστεύει ότι η απώλεια εγκυμοσύνης, είτε πρόκειται για έμβρυο είτε για σχεδόν τελειόμηνο μωρό, είναι μια βαθιά απώλεια που δεν πρέπει να συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο. Η απώλεια είναι απώλεια. Πιστεύει επίσης ότι η ευαισθητοποίηση και η παροχή υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα δίνουν πολλές κρυφές μάχες. Και δεν πρέπει να αισθάνονται μόνες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved