Άσκηση και γονιμότητα: Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει

Μήπως ασκείστε υπερβολικά ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε; 

Νίκη Παπανικολάου
Άσκηση και γονιμότητα: Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει
Bigstock

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και γυμνάζεστε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά σας.

«Η άσκηση έχει πολλά οφέλη όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, ενισχύει την υγεία της καρδιάς, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, βελτιώνει την ψυχική υγεία, βοηθά στη διαχείριση βάρους. Ωστόσο, η έντονη ή υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», εξηγεί η Δρ. Christy Evans, μαιευτήρας στο Almond ObGyn.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν το παρακάνετε με τη γυμναστική;

Η πιο απτή ένδειξη της υπερβολικής άσκησης είναι η ακανόνιστη περίοδος ή η απουσία περιόδου. Όταν το σώμα σας βρίσκεται υπό υπερβολικό στρες, «μπλοκάρει» λειτουργίες που δεν θεωρεί απαραίτητες όπως η σύλληψη . Επίσης, εάν γυμνάζεστε πολύ και δεν τρώτε αρκετά, το αναπαραγωγικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που επηρεάζονται συχνά από την έντονη σωματική άσκηση, έχουν ποσοστά σωματικού λίπους 20% ή λιγότερο όταν τα κανονικά είναι περίπου 21% – 35% ανάλογα με την ηλικία.

adb964e6-askisi.jpg

Άσκηση και γονιμότητα

Ο Matthew Macer, MD, διευθυντής του Halo Fertility στην Καλιφόρνια, συμβουλεύει τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί να τηρούν τη συνήθη ρουτίνα γυμναστικής, ειδικά εάν τους βοηθά να διαχειριστούν τα επίπεδα άγχους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και κυρίως να διαχειριστούν την υπογονιμότητα.

«Σχετικά με την άσκηση, συνιστώ να συνεχίσουν ακριβώς αυτό που έκαναν, αν τους βοηθά να ανακουφιστούν από το άγχος», λέει ο Δρ Macer. «Μη ξεκινήσουν όμως ξαφνικά την άσκηση για χάρη της γονιμότητας».

Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει ότι χρειάζεται μέτρο κι όχι υπερβολές:«Ο στόχος με την άσκηση είναι να συνεχίσετε αυτό που το σώμα σας είναι ήδη προετοιμασμένο να κάνει. Επομένως, μην υπερβάλλετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε».

ece4166b-proini-askisi.jpg

Άσκηση και σωστή διατροφή

Η άσκηση από μόνη της δεν αρκεί αρκεί για να παραμείνετε υγιείς και να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας. «Η άσκηση είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ ευεξίας», λέει η Δρ. Christy Evans και προσθέτει: «Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να τρώνε σωστά, να διαχειριστούν το άγχος και να διασφαλίσουν ότι κοιμούνται αρκετές ώρες. Όλα αυτά μαζί θα έχουν θετικές επιπτώσεις στη γονιμότητά τους».

Ασκήσεις που ενισχύουν τη γονιμότητα

Τι είδους ασκήσεις μπορείτε να κάνετε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε; Η γιόγκα, το pilates, η ποδηλασία, το τρέξιμο, η πεζοπορία, το κολύμπι, ακόμη και το περπάτημα είναι εξαιρετικές δραστηριότητες καθώς σας κρατούν σε φόρμα χωρίς όμως να καταπονούν τον οργανισμό σας.

Με πληροφορίες από το expectful.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved