Μπορεί το άγχος να δυσκολέψει τη σύλληψη;

Ο ρόλος του άγχους στη φυσική σύλληψη αλλά και στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μπορεί το άγχος να δυσκολέψει τη σύλληψη;
Bigstock

Μπορούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του στρες να εμποδίσουν τη σύλληψη; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ερευνητές και γιατροί προσπαθούν να απαντήσουν με βάση τα υπάρχοντα ιατρικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι έως και το 30% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάζονται από παράγοντες που σχετίζονται με το στρες.

Πώς επιδρά το άγχος στην ψυχολογία της γυναίκας που προσπαθεί να συλλάβει

Το άγχος επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους την προσπάθεια μιας γυναίκας να συλλάβει. Για παράδειγμα, οι υπογόνιμες γυναίκες τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικές από τις γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ενώ ορισμένες δεν μπορούν να διαχειριστούν το στρες όταν ξεκινούν θεραπείες γονιμότητας.

Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη, μπορεί να διαταράξουν τις φυσιολογικές ορμόνες στις γυναίκες επηρεάζοντας την ωορρηξία. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης.

andriki-ipogonimotita.jpg

Εξωσωματική και άγχος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να συλλάβουν σε περιόδους που αισθάνονται χαρούμενα και χαλαρά, σε σύγκριση με περιόδους έντονου στρες. Επιπλέον, η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τα επίπεδα άγχους του ζευγαριού. Τόσο η ωορρηξία όσο και η γονιμοποίηση έχει αναφερθεί ότι μειώνονται όταν τα επίπεδα στρες στις γυναίκες είναι αυξημένα.

Μια άλλη μελέτη ανέλυσε το σάλιο των γυναικών που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Συνολικά 401 ζευγάρια αξιολογήθηκαν για ένα χρόνο, από το 2005 έως το 2009. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα άλφα-αμυλάσης στο σάλιο τους - δείκτης υψηλότερων επιπέδων στρες - είχαν διπλάσιο κίνδυνο στειρότητας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που αυτή η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση του στρες και της υπογονιμότητας, δεν αποδεικνύεται ότι το άγχος ευθύνεται συνολικά για τα προβλήματα γονιμότητας της γυναίκας ή του ζευγαριού.

ipogonimotita-kai-genetika-aitia.jpg

Τρόποι ανακούφισης από το άγχος

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης είναι λογικό να αναζητήσουν τρόπους μείωσης του άγχους στην καθημερινή τους ζωή. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν βελονισμό πριν και μετά την εμβρυομεταφορά κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έκαναν βελονισμό.

Επίσης, το μασάζ μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν το στρες. Είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστική επίδραση στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Άλλες αποδεδειγμένες μέθοδοι ανακούφισης του στρες είναι οι αερόβια άσκηση, γιόγκα, ψυχοθεραπεία και ομάδες υποστήριξης. Επιπλέον, ο διαλογισμός, η μουσική, οι βαθιές αναπνοές συμβάλουν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Με πληροφορίες από το rockymountainfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved