Πώς να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια υγιή εγκυμοσύνη

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης. 

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια υγιή εγκυμοσύνη
Bigstock

Πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής τους μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν προκειμένου να συλλάβουν πιο εύκολα και ίσως πιο γρήγορα.

Ωστόσο, εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι απαιτείται ένα πλήρες check up πριν από τη σύλληψη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία

Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ώστε να κάνετε μια σειρά εξετάσεων. Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ακόμα κι αν έχετε ήδη παιδί καθώς το σώμα αλλάζει με τα χρόνια.

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος

Κατά τον έλεγχο πριν από τη σύλληψη ο γιατρός θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει ότι είστε υγιής. Επίσης, θα κάνετε εξετάσεις αίματος και εφόσον έχετε ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων θα χρειαστεί να πάρετε ορισμένα συμπληρώματα και φολικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β που είναι απαραίτητη για την κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού. Μπορεί να αποτρέψει επίσης γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Για αυτό, όλες οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν 400 mcg φυλλικού οξέος ημερησίως για 3 μήνες πριν και κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους.

Επίσης ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για το οικογενειακό ιστορικό υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τυχόν προηγούμενες παθήσεις που είχατε εσείς, ο σύντροφός σας και η οικογένειά σας. Αυτό βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν πιθανών προβλημάτων σύλληψης και επιπλοκών της εγκυμοσύνης σας που προκαλούνται από κληρονομικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο Λύκος.

defterogenis-ipogonimotita.jpg

Τι να κάνετε για να προετοιμάσετε το σώμα σας για μια εγκυμοσύνη

Σταματήστε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά δεν είναι. Επειδή είναι πιθανό να μείνετε έγκυος αμέσως αφού σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι πρώτα.

Ξεκινήστε να καταγράφετε τον κύκλο ωορρηξίας σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε είναι η πιο γόνιμη περίοδος του μήνα. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που διευκολύνουν την παρακολούθηση της περιόδου ωορρηξίας, οπότε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε αυτόν που είναι ο πιο λειτουργικός για εσάς.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Έχοντας ένα φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες με αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, αυξάνεται τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Μειώστε το στρες

Μπορεί να είναι δύσκολο να μην αγχώνεστε στην καθημερινότητά σας αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι το αυξημένο στρες επηρεάζει την κανονικότητα των εμμηνορροϊκών κύκλων και μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία σύλληψης.

Κάντε σεξ

Μην κάνετε το σεξ ρουτίνα ή αναγκαίο μόνο και μόνο για να καταφέρετε μια σύλληψη. Το σεξ είναι απόλαυση. Χαλαρώστε και απολαύστε το με τον σύντροφό σας χωρίς άγχος.

Πηγή: gynem.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved