Ποιες ικανότητες κατέχουν ή μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια. Είναι μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης.

Ποιες ικανότητες κατέχουν ή μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Όλοι οι γονείς έχουν την ανάγκη να νιώθουν περήφανοι για τα παιδιά τους, όχι μόνο για την πρόοδο τους στο σχολείο αλλά και για τις ιδιαίτερες και μοναδικές ικανότητές τους.

Οι μοναδικές ικανότητες που είναι πιθανό τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να κατέχουν ή να αναπτύξουν είναι:

Η καλή μακρόχρονη μνήμη

Μερικά παιδιά στο φάσμα μπορεί να θυμούνται με απίστευτη λεπτομέρεια γεγονότα του παρελθόντος. Επίσης αρκετά παιδιά με αυτισμό έχουν "φωτογραφική μνήμη" και μπορούν να αποστηθίζουν με κάθε λεπτομέρεια ή και εικόνες που έχουν δει.

aytismos sumptomata se mora

Η ανεπτυγμένη μαθηματική σκέψη

Κυρίως τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τις μαθηματικές αλληλουχίες και έννοιες γρήγορα και εύκολα.

Η ικανότητα να συγκεντρώνονται υπερβολικά σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν πολύ

Με ότι καταπιαστούν το δουλεύουν με λεπτομέρεια και υπομονή. Η ικανότητα τους να μιμούνται, να απομνημονεύουν και να βάζουν τα πράγματα σε μια τάξη, τους προστατεύει από το καθημερινό χάος, τους βοηθά να προσανατολίζονται σε μια κοινωνία με πάρα πολλές πληροφορίες και να βάζουν σε λογική σειρά ότι τους περιβάλλει.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες. Ότι εμείς οι υπόλοιποι μπορεί να θεωρούμε μανίες, εμμονές και άχρηστα τελετουργικά, τα άτομα με αυτισμό τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν και να κάνουν τον κόσμο τους πιο κατανοητό.

Είναι μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης και για να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ο αυτισμός συνεπάγεται, πρέπει να τους αφήνουμε αρκετό χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στις διάφορες καταστάσεις. Να τους παρέχουμε έναν χώρο όπου νιώθουν χαρούμενοι και ήρεμοι επειδή όλα βρίσκονται σε μια λογική σειρά. Πρέπει να μην τους δίνουμε πάρα πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα ώστε να μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν.

autismweek

Με τη βοήθεια της Μουσικοθεραπείας μπορούν να αναπτύξουν:

α) Δεξιότητες Ομιλίας

Με το τραγούδι επιτυγχάνεται η αύξηση του μήκους της πρότασης με μεγαλύτερη ταχύτητα και "ανακάλυψης" του κατάλληλου ύψους και έντασης της φωνής.

β) Κινητικές δεξιότητες

Με διάφορες ρυθμικές ασκήσεις επιτυγχάνεται ο συντονισμός κυρίως σε θέματα ισορροπίας ακόμη και σε προβλήματα βαδίσματος.

γ) Κοινωνικές δεξιότητες

Με την εκπλήρωση της σταθερότητας του ρυθμού, μας δίνεται η αίσθηση της ασφάλειας με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση του ατόμου να αναλάβει ευθύνες και ώθηση για πιο έντονη και αυθόρμητη αλληλεπίδραση σε σχέση με τους άλλους.

Οι άνθρωποι με αυτισμό είναι πολύ πιο ικανοί από εμάς σε μερικά πράγματα. Βλέπουν και αισθάνονται τον κόσμο διαφορετικά. Όσοι από εμάς έρχονται σε επαφή μαζί τους πρέπει να τους ακούν και να προσπαθούν να τους καταλάβουν. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να τους δείχνουν ότι τους αγαπούν. Αυτό είναι το μυστικό.

Σαν ειδικοί πρέπει να βασιζόμαστε στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού προκειμένου να το βοηθήσουμε να βρει την ιδιαίτερη κλίση του σε κάποιον τομέα.

Γιάνναρη Μαρία
Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Facebook account
Ιnstagram account

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved