Ποια γεύματα μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα

Το τι τρώτε παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Ποια γεύματα μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα
Bigstock

Η επιλογή μιας καλά ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα σας για μία εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για σύλληψη είναι σημαντικό να εστιάσετε και στα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος ενώ όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αντί συμπληρωμάτων, επιλέξτε πηγές τροφίμων καλής ποιότητας καθώς απορροφούνται εύκολα στη φυσική τους μορφή.

laxanika-diatrofi-mamas.jpg

Τι να περιλαμβάνει ένα «φιλικό προς τη γονιμότητα» πιάτο

Η υγιεινή διατροφή αφορά την ποικιλία, την υφή και την ενσωμάτωση μιας ποικιλίας γεύσεων. Το να τρώτε καθημερινά ένα όσο το δυνατόν πιο πολύχρωμο πιάτο, διασφαλίζετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Ειδικότερα, η διατροφή σας πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων αμυλούχων τροφών όπως η πατάτα, η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα. Στόχος 2 μερίδες φρούτων και 5 μερίδες λαχανικών κάθε μέρα. Επίσης, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε 3-6 μερίδες ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα και φαγόπυρο καθώς και 2 μερίδες ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών ( ψάρια, κοτόπουλο, πουλερικά και αυγά, άπαχο κόκκινο κρέας, τόφου, τέμπε, φασόλια και όσπρια).

Όσο για τα υγιή λίπη, προσπαθήστε να ενσωματώνετε 1-2 μερίδες κάθε μέρα, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, αβοκάντο, προϊόντα καρύδας, γιαούρτι, γάλα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή σας πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Diet, Dieting. Beautiful Woman Eat Salad For Weight Loss, Slim, Good Health. Female Enjoy With Nutri

Δίαιτα γονιμότητας

Δεν υπάρχει επί του παρόντος συγκεκριμένη διατροφή που να θεωρείται «η δίαιτα της γονιμότητας», όμως, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι βοηθά σημαντικά.

Συγκεκριμένα, έρευνα του 2018 που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή επηρέασε τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο στυλ διατροφής «μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής».

Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένα στοιχεία που να χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή ως τον καλύτερο τρόπο διατροφής για τη γονιμότητα, πολλές από τις έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες.

Η ισορροπία των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών από αυτόν τον τρόπο διατροφής βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ δημιουργεί κι ένα αίσθημα πληρότητας με αποτέλεσμα να μην πεινάτε όλη την ώρα.

Αν προσπαθείτε λοιπόν να μείνετε έγκυος, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο σε επίπεδο ενέργειας όσο και στη διατήρηση της καλής υγείας.

Με πληροφορίες από το kinfertility.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved