Οι πιο δημοφιλείς μύθοι για την υπογονιμότητα

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί μύθοι σχετικά με την υπογονιμότητα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι πιο δημοφιλείς μύθοι για την υπογονιμότητα
Bigstock

Η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή και πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί.

Ωστόσο, οι συμβουλές που μπορεί να ακούσουν, συχνά όχι μόνο δεν είναι χρήσιμες αλλά αρκετές φορές είναι και λανθασμένες.

Το healthline.com απευθύνθηκε σε ειδικούς και εκείνοι κατέρριψαν επτά από τους πιο συνηθισμένους μύθους υπογονιμότητας.

ginaikia-gonimotita.jpg

Μύθος 1: Πρέπει απλώς να χαλαρώσετε

Αν και είναι αλήθεια ότι η χαλάρωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπογονιμότητα που προκαλείται από χρόνιο στρες , ωστόσο δεν αρκεί καθώς η γονιμότητα δεν είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει σε κάποιον: «Απλώς χαλάρωσε και η αρθρίτιδα σου θα φύγει. Η φυσική, αναπαραγωγική σας υγεία δεν μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με θετική σκέψη, αναζωογονητικές διακοπές ή με αλλαγή νοοτροπίας», λέει η Linda Rice, νοσοκόμα και μαία που αντιμετώπισε προβλήματα γονιμότητας για 3 χρόνια πριν αποκτήσει γιο.

Μύθος 2: Πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο

Αυτός ο μύθος γενικά εστιάζει καθαρά στη συχνότητα των επαφών μεταξύ του ζευγαριού. Το να λένε όμως ότι τα ζευγάρια πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το άγχος για το τελικό αποτέλεσμα.

«Περίπου το 50% των ζευγαριών που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας θα βιώσουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, αλλά ορισμένα προβλήματα υπογονιμότητας ανταποκρίνονται με χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας», λέει ο Δρ Suheil Muasher, ειδικός υπογονιμότητας στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

Η προσπάθεια δεν μεταφράζεται πάντα άμεσα σε επιτυχία. Τα ζευγάρια δεν πρέπει να νιώθουν ότι δεν κάνουν ήδη το καλύτερο δυνατό.

Μύθος 3: Η γονιμότητα είναι γυναικείο ζήτημα

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, κάθε φύλο έχει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν υπογονιμότητα, όπως πόνο στους όρχεις ή αλλαγή στη ροή της περιόδου.

Μύθος 4: Η ηλικία επηρεάζει μόνο τη γονιμότητα των γυναικών, όχι των ανδρών

Αν και είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται με την ηλικία, οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες που βιώνουν αλλαγές γονιμότητας καθώς μεγαλώνουν.

«Όπως η γυναικεία υπογονιμότητα έτσι και τα ποσοστά ανδρικής υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία», λέει ο Δρ Thomas Price, ειδικός υπογονιμότητας στο Duke Fertility Center. «Μετά την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας είναι πιθανό να αρχίσει να παρουσιάζει μείωση του όγκου και της κινητικότητας του σπέρματος».

Μύθος 5: Εάν έχετε ήδη παιδί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για στειρότητα

Ακόμα κι αν ένα ζευγάρι έχει ήδη παιδί ή παιδιά, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία να αποκτήσει μελλοντικά ακόμα ένα. Πρόκειται για τη λεγόμενη δευτερογενή υπογονιμότητα.

ipogonimotita-psixologikes-epiptoseis.jpg

Μύθος 6: Η υγεία σας δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στην πραγματικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες οφείλεται στην υγεία.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής, θα βοηθήσει πραγματικά στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων υπογονιμότητας», λέει η Dr. Diana Ramos γυναικολόγος, στο Healthline. «Πρέπει να γνωρίζεις το σώμα σου, να ακούς το σώμα σου και να προσπαθείς να ζεις υγιεινά πολύ πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι να κάνεις μωρό».

Μύθος 7: Κάθε ταξίδι γονιμότητας είναι το ίδιο

Κάθε περίπτωση υπογονιμότητας είναι ξεχωριστή ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες. Ο καθένας θα επιλέξει τον τρόπο που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει παιδί με γνώμονα τις δυνατότητές του ( ψυχολογικές, σωματικές, οικονομικές).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved