Πέντε μύθοι για την υπογονιμότητα που κατέρρευσαν όταν έμεινα τελικά έγκυος

Μία μητέρα μοιράζεται το δική της ιστορία υπογονιμότητας στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες.

Πέντε μύθοι για την υπογονιμότητα που κατέρρευσαν όταν έμεινα τελικά έγκυος
Bigstock

Όταν αρχίσαμε να κάνουμε σκέψεις για τη δημιουργία οικογένειας, μπήκαμε στη διαδικασία να προσπαθούμε να αποκτήσουμε παιδί.

Σταματήσαμε να παίρνουμε προφυλάξεις αλλά ήδη είχε περάσει ένας χρόνος χωρίς αποτέλεσμα.

Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, γι' αυτό αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, ο οποίος μας πρότεινε να κάνουμε μερικές εξετάσεις. Τότε ακούσαμε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα: υπογονιμότητα.

Νιώσαμε σαν να γκρεμίστηκε ο κόσμος γύρω μας. Αναρωτηθήκαμε γιατί έπρεπε να είμαστε εμείς. Ο γιατρός μας είπε ότι με τη σωστή θεραπεία, ακόμη και άτομα που είχαν διαγνωστεί με υπογονιμότητα είχαν μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Και είχε δίκιο: κατάφερα να μείνω έγκυος, όχι μία, αλλά δύο φορές.

Μέσα από την εμπειρία μου, σιγά σιγά συνειδητοποίησα ότι όλα όσα πίστευα μέχρι τώρα για τη στειρότητα ήταν ψέματα. Και θέλω να μοιραστώ αυτούς τους μύθους μαζί σας.

stress-kai-gonimotita.jpg

Μύθος #1: Αν συνεχίσεις να προσπαθείς, θα μείνεις έγκυος

Το μόνο πράγμα για το οποίο αναπνέαμε και συζητούσαμε εκείνο το διάστημα ήταν το σεξ και η εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει παθολογικό αίτιο για την υπογονιμότητα, όπως στην περίπτωσή μας, είναι δύσκολο να μείνεις έγκυος χωρίς να θεραπεύσεις πρώτα την αιτία. Μετά από διάφορες εξετάσεις μάθαμε ότι η υπογονιμότητά μας οφειλόταν στο μέρος που ζούσαμε. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στη στειρότητά μας . Ο γιατρός μας πρότεινε να μετακομίσουμε. Αυτό κάναμε και παράλληλα ακολουθήσαμε και φαρμακευτική αγωγή. Χάρη στις εξετάσεις καις τις συνεχείς προσπάθειές μου, έμεινα έγκυος.

Μύθος #2: Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χαλαρώσεις

Αυτός είναι ένας τεράστιος μύθος που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν για την εγκυμοσύνη. Νομίζαμε ότι ήμασταν πολύ αγχωμένοι με τις δουλειές μας και αποφασίσαμε να πάμε χαλαρές διακοπές, περιμένοντας ένα θαύμα.

Θεώρησα ότι το συναισθηματικό και σωματικό στρες μπορεί μερικές φορές να συμβάλει στην υπογονιμότητα αλλά σύντομα ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν και άλλες αιτίες.

Μετά από 12 μήνες προσπάθειας και «ξεκούραστες» διακοπές αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας ο οποίος και μας βοήθησε τελικά.

andriki-gonimotita-esorouxa.jpg

Μύθος #3: Είναι πάντα η γυναίκα που βιώνει τη στειρότητα

Όπως οι περισσότερες γυναίκες, υπέθεσα ότι εγώ ήμουν το πρόβλημα. Θα είχα βουλιάξει στις αν ο γιατρός δεν μας έλεγε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα .

Εξετάστηκε και ο σύζυγός μου και τότε μάθαμε ότι και οι δύο ήμασταν υπογόνιμοι. Κατά κάποιο τρόπο ανακουφίστηκα αλλά με έκανε επίσης να αναρωτιέμαι αν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να μείνω έγκυος.

Μύθος #4: Υπάρχει πάντα η εξωσωματική γονιμοποίηση ως εφεδρικό σχέδιο

Πάντα πιστεύαμε ότι είχαμε την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ως εφεδρικό σχέδιο εάν δεν μπορούσα να μείνω έγκυος για κάποιο λόγο. Σύντομα όμως ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Μάθαμε ότι δεν υπήρχε 100% εγγύηση ότι θα μείνω έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην πραγματικότητα, κατά τη διερεύνηση της πιθανότητας μάθαμε ότι η επιτυχία της θεραπείας για άλλη μια φορά εξαρτιόταν από την ηλικία μου και την ποιότητα των ωαρίων μου.

Μάθαμε επίσης ότι υπήρχε μόνο 50% πιθανότητα να μείνω έγκυος με έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, το κόστος για την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υψηλό και η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος μειώνεται με κάθε κύκλο .

Υπάρχουν τόσες πολλές θεραπευτικές επιλογές για τη στειρότητα και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για κάθε μία από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση με έναν ειδικό είναι τόσο σημαντική, επειδή μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε βήμα βήμα ανάλογα με την περίπτωσή σας.

mikroplastika-gonimotita.jpg

Μύθος #5: Τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί μόνα τους

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο και τελευταίο ψέμα που έπαψα να πιστεύω μόλις έμεινα έγκυος μετά από ένα χρόνο θεραπείας και προσπάθειας. Νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσα να μείνω έγκυος με φυσικό τρόπο. Και πιστεύαμε ότι είχαμε μόνο την εξωσωματική γονιμοποίηση ως επιλογή.

Ο γιατρός όμως μας εξήγησε ότι ενώ οι πιθανότητες να μείνω έγκυος ήταν μικρές, δεν ήταν απαραίτητα μηδενικές. Όλα εξαρτώνταν από τα αίτια της υπογονιμότητας.

Και ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε μια περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας. Με τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη θεραπεία, σύντομα έμεινα έγκυος όχι μία, αλλά δύο φορές. Γέννησα ένα αξιολάτρευτο κοριτσάκι και ένα αγοράκι που ήρθε απρόσμενα και τελείως φυσιολογικά.

Πηγή: www.mother.ly (ελεύθερη απόδοση)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved