Διατροφικές διαταραχές και γονιμότητα

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές διαταραχές τις πιθανότητες σύλληψης;

Διατροφικές διαταραχές και γονιμότητα
Bigstock

Μια διατροφική διαταραχή θεωρείται μια σοβαρή πάθηση της ψυχικής υγείας που επικεντρώνεται στην εικόνα του σώματος, το σωματικό βάρος και την εμμονή με το φαγητό και τα συναφή συναισθήματα και σκέψεις.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Από τα κύρια αίτια είναι το ψυχολογικό αλλά και βιολογικό υπόβαθρο και η γενετική προδιάθεση. Τα τρία είδη των διατροφικών διαταραχών είναι τα εξής:

Νευρογενής ανορεξία: Στην ανορεξία το άτομο πιστεύει ότι είναι υπέρβαρο ή ότι έχει λίπος παρά το γεγονός ότι είναι αισθητά ελλιποβαρές. Ο φόβος για την απόκτηση βάρους είναι έντονος, η επιθυμία για απώλεια βάρους μεγάλη και η αυτοεκτίμηση συνδέεται σημαντικά με το σώμα.

Νευρογενής βουλιμία: Κύριο χαρακτηριστικό της βουλιμίας είναι η αυξημένη κατανάλωση φαγητού και στη συνέχεια η προσπάθεια για αποβολής της μέσω εμετού, ψυχαναγκαστικής άσκησης κ.α. Τα άτομα με βουλιμία μπορεί να είναι ελλιποβαρή, με φυσιολογικό βάρος ή υπέρβαρα.

Υπερφαγία: Στην υπερφαγία το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα φαγητού που τρώει. Η κατανάλωση φαγητού γίνεται ανεξάρτητα από την αίσθηση πείνας και μετά υπερισχύουν συναισθήματα λύπης ή ενοχής.

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές διαταραχές τη γονιμότητα

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα από τα αίτια της υπογονιμότητας. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 5 γυναίκες που αναζητά θεραπεία γονιμότητας έχει βιώσει ή βιώνει κάποια διατροφική διαταραχή.

Η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία έχουν σαν αποτέλεσμα το πολύ χαμηλό βάρος, τον υποσιτισμό και τα χαμηλά επίπεδα λίπους στο σώμα, επηρεάζοντας έτσι το ενδοκρινολογικό σύστημα της γυναίκας που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές έχουν αυξημένο κίνδυνο για ασταθείς κύκλους και κακή ποιότητα ωαρίων. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ωοθηκική ανεπάρκεια, μία κατάσταση που μιμείται την εμμηνόπαυση σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Εάν έχετε περάσει στο παρελθόν κάποια διατροφική διαταραχή:

  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή ώστε να λαμβάνετε επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός
  • Ρυθμίστε το σωματικό σας βάρος
  • Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σα καθοδηγήσει σχετικά με εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved