Κολεόσπασμος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Τι είναι ο κολεόσπασμος και πώς επηρεάζει την προσπάθεια σύλληψης.

Κολεόσπασμος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε
Πώς επηρεάζει ο κολεόσπασμος την προσπάθεια ενός ζευγαριού να συλλάβει. Bigstock

Ο κολεόσπασμος (κολπόσπασμος ή κολπικός σπασμός) είναι μία σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένο ή επίμονο ακούσιο σπασμό του έξω τριτημορίου του κόλπου, που απαγορεύει να γίνει η εισχώρηση του πέους του άνδρα στον κόλπο της γυναίκας.

Σημαντικό είναι ότι αυτός ο σπασμός δεν γίνεται με τη θέληση της γυναίκας συνειδητά ή ηθελημένα, δηλαδή η γυναίκα πραγματικά θέλει να έρθει σε συνουσία με τον σύντροφό της.

sex-meta-ton-toketo.jpg

Ο κολεόσπασμος μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα

Οι τρεις τύποι του κολεόσπασμου:

  • Ισόβιος τύπος: συμβαίνει όταν η γυναίκα δεν έχει επιτρέψει ποτέ τη σεξουαλική πράξη, όταν δηλαδή δεν μπορεί να γίνει η διείσδυση του πέους στον κόλπο της ή να γίνει εισχώρηση οποιουδήποτε αντικειμένου, όπως για παράδειγμα χρήση ταμπόν ή γυναικολογικής κολπικής εξέτασης. Εμφανίζεται πιο συχνά στις έφηβες ή στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας 20-30 χρόνια. Η αιτίες είναι αυστηρή ανατροφή και πεποίθηση ότι το σεξ είναι ανήθικο, βρώμικο ή κακό, με το φόβο του πόνου για το σπάσιμο του παρθενικού υμένα, σεξουαλικό βιασμό και άλλες ψυχοτραυματικές εμπειρίες.
  • Επίκτητος τύπος: ο κολεόσπασμος μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια περίοδο που η γυναίκα είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες, π.χ. μολύνσεις ή σε ψυχολογικά αίτια.
  • Γενικευμένος τύπος: συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις που χρειάζεται να γίνει κολπική εισχώρηση είτε πρόκειται για συνουσία, είτε για κολπική εξέταση.
  • Τύπος καταστάσεων: δεν συμβαίνει πάντα αλλά σε συγκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε γυναικολογική εξέταση ή με συγκεκριμένο σύντροφο.
    «Γιατί πονάω;»

Κολεόσπασμος: συμπτώματα

Στις περισσότερες γυναίκες ο κολεόσπασμος εμφανίζεται με ανεξήγητα συμπτώματα όπως:

  • δυσφορία
  • σφίξιμο των μηρών
  • πόνο

Κολεόσπασμος και γονιμότητα

Για τις γυναίκες κολεόσπασμο η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη. Αγχώνονται, φοβούνται ότι θα πονέσουν και συχνά αποφεύγουν το σεξ. Από την πλευρά τους, οι άνδρες δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί η σύντροφός τους πονάει τόσο πολύ, και συχνά θυμώνουν, εκνευρίζονται, απογοητεύονται. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ο κολεόσπασμος θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη δυνατότητα σύλληψης του ζευγαριού.

Upset Young Couple Having Problems With Sex.

Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα τον κολεόσπασμο;

Η θεραπεία του κολεόσπασμου γίνεται με σεξοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία και θεραπεία ζεύγους, με στόχο τη μείωση του άγχους και του φόβου για τον πόνο την ώρα της εισχώρησης του πέους στον κόλπο. Σύμφωνα με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, ο πρώτος στόχος είναι να κατανοήσει η γυναίκα ότι πρόκειται για μία σεξουαλική δυσλειτουργία, ότι αυτό που της συμβαίνει το αντιμετωπίζουν και άλλες γυναίκες και ότι δεν είναι η μόνη που δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Η εκπαίδευση στον αναπαραγωγικό κύκλο, σε μύθους γύρω από το σεξ, στην ανατομία των γεννητικών της οργάνων και στην αναθεώρηση των συσχετίσεών τους με το «βρώμικο» και το «ανήθικο» είναι σημαντική. Ο γενικότερος στόχος της θεραπείας είναι να μπορέσει η γυναίκα να βγει από την «σφιγμένη» στάση της απέναντι στο σεξ, που τελικά την κάνει και «σφίγγει» τους κολπικούς μυς έστω και ακούσια.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved