Περιποίηση δέρματος κατά την προσπάθεια σύλληψης - Τι να προσέχετε

Ποια προϊόντα περιποίησης του προσώπου σας πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. 

Περιποίηση δέρματος κατά την προσπάθεια σύλληψης - Τι να προσέχετε
Προσοχή στα προϊόντα περιποίησης του προσώπου σας, ειδικά όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Bigstock

Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που πρέπει να μη χρησιμοποιείτε όταν είστε έγκυος αλλά τι γίνεται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε;

Συχνά λόγω του άγχους ή θεραπειών που ίσως χρειαστεί να κάνετε προκειμένου να μείνετε έγκυος, η επιδερμίδα σας είναι θαμπή και συχνά δε λείπουν τα προβλήματα ακμής.

«Θα συνιστούσα στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μη βάλουν ποτέ τίποτα στο πρόσωπό τους αν πρώτα δεν συμβουλευτούν τον ιατρό τους», λέει η Mona Gohara, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος. «Ορισμένα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή παράγωγα ρετινόλης, αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη», προσθέτει.

trofes-epidermida.jpg

Ακμή και θεραπεία

«Η ακμή προκαλεί ανησυχία σε πολλές γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν αλλά υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή, ειδικά όσα περιέχουν νιασιναμίδη και αζελαϊκό οξύ», επισημαίνει ο δερματολόγος Corey L. Hartman, MD, ιδρυτής της Skin Wellness Dermatology στο Μπέρμιγχαμ.

Άλλες δημοφιλείς θεραπείες ακμής, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με προσοχή, ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος ενώ παράλληλα κάνει την επιδερμίδα πιο λαμπερή. «Η βιταμίνη C είναι ασφαλής για την εγκυμοσύνη επομένως μπορείτε να χρησιμοποιείτε ορό βιταμίνης C ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε», λέει ο Corey L. Hartman.

Αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες καθώς ορισμένες ορμόνες μπορεί να τις κάνουν πιο ευαίσθητες στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο Corey L.Hartman συνιστά τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασία τουλάχιστον SPF 30 και ανανέωση κάθε δύο ώρες αν οι γυναίκες εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο.

krema-thilon-xrhseis-pou-den-gnorizete.jpg

Ρετινόλη

Η ρετινόλη δεν συνιστάται για όσες είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν. Μελέτες δείχνουν ότι η ρετινόλη μπορεί να βλάψει το έμβρυο καθώς περνάει στο αίμα.

«Αντί για ένα ρετινοειδές, επιλέξτε μπακουχιόλη, η οποία είναι μια «εναλλακτική» εκδοχή της ρετινόλης, vegan και πιο φιλική στο δέρμα», εξηγεί ο Corey L. Hartman και προσθέτει: «Είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην παραδοσιακή αγιουρβεδική και κινεζική ιατρική. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με τη ρετινόλη, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, των δερματικών δυσχρωμιών».

Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε μια λίστα ή να έχετε ένα καθορισμένο ράφι προϊόντων που δεν είναι ασφαλή για εγκυμοσύνη, επομένως, εάν και όταν μείνετε έγκυος, μπορείτε να σταματήσετε αμέσως τη χρήση τους. Συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν ρετινοειδή κάθε είδους, ισοτρετινοΐνη, τετρακυκλίνη, καθώς και αιθέρια έλαια σύμφωνα με τον δερματολόγο Luigi L. Polla, MD.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved