Πώς η κυστική ίνωση επηρεάζει τη γονιμότητα

Μπορεί η κυστική ίνωση να δυσκολέψει το ζευγάρι να συλλάβει; 

Πώς η κυστική ίνωση επηρεάζει τη γονιμότητα
Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της κυστικής ίνωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το πεπτικό σύστημα και διαταραχές ανάπτυξης. Bigstock

Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων.

Κυστική ίνωση: συμπτώματα

Η νόσος είναι χρόνια και, γενικά, προοδευτική, με εκδηλώσεις συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία ή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά τη γέννηση (ειλεός από μηκώνιο). Σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό όργανο μπορεί να προσβληθεί, αλλά πρωταρχικές εκδηλώσεις αφορούν το αναπνευστικό σύστημα (χρόνια βρογχίτιδα), το πάγκρεας (παγκρεατική ανεπάρκεια, νεανικός διαβήτης, παγκρεατίτιδα) και, σπανιότερα, το έντερο (κοπρανώδης απόφραξη) ή το ήπαρ (κίρρωση).

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της κυστικής ίνωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το πεπτικό σύστημα (στεατόρροια και / ή δυσκοιλιότητα) και διαταραχές ανάπτυξης. Η θνησιμότητα και η νοσηρότητα εξαρτώνται από το βαθμό της βρογχοπνευμονικής συμμετοχής.Έχουν επίσης αναφερθεί μορφές όψιμης έναρξης, συνήθως ήπιες ή μονοσυμπτωματικές.

sklirinsi-kata-plakas-kai-gonimotita.jpg

Κυστική ίνωση: αίτια

Η νόσος προκαλείται από αλλαγές στην πρωτεΐνη CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator), η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στο διαμεμβρανική αγωγιμότητα των ηλεκτρολυτών. Η απουσία της λειτουργικής CFTR στην κυτταρική μεμβράνη των επιθηλιακών κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χλώριο (που συνδέεται με κίνδυνο υπονατριαιμικής αφυδάτωσης) και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων. Όσον αφορά στο αναπνευστικό σύστημα οι εκκρίσεις αποξηραίνονται, δημιουργούνται βύσματα βλέννης στους βρόγχους που οδηγούν σε στάση, απόφραξη και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Κυστική ίνωση και γονιμότητα

Στους άνδρες με κυστική ίνωση εμφανίζεται στειρότητα σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να κάνει βιολογικό παιδί.

Όσον αφορά τις γυναίκες με κυστική ίνωση, μπορούν να μείνουν έγκυες και να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη. Περίπου το 85% των ζευγαριών στα οποία η γυναίκα έχει ΚΙ θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο από την προσπάθεια.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες με κυστική ίνωση μπορεί να δυσκολεύονται να συλλάβουν επειδή η πάθηση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα ωορρηξίας ή να επηρεάσει τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας καθιστώντας τη πιο παχύρρευστη.

Με πληροφορίες από το verywellhealth.com, eody.gov.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved