Δύο τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας

Ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γονιμότητα.

Δύο τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας
Bigstock

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που θα αυξήσει μαγικά τις πιθανότητες για σύλληψη, ωστόσο μια θρεπτική και καλά ισορροπημένη δίαιτα βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας συμπεριλαμβανομένης και της αναπαραγωγικής, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιλογές συγκεκριμένων τροφίμων δεν μπορούν να επηρεάσουν στο ελάχιστο τη γονιμότητα όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε γυναίκες και άνδρες. Εάν, για παράδειγμα, οι σάλπιγγες είναι φραγμένες, εμποδίζοντας το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο, οι διατροφικές αλλαγές δεν θα επιλύσουν ως δια μαγείας το πρόβλημα.

Έχοντας αυτό κατά νου, σας παρουσιάζουμε δύο τροφές ( προφανώς και δεν είναι οι μοναδικές) που μπορεί να είναι ωφέλιμες για όσους επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν τη γονιμότητά τους.

Συκώτι

Το συκώτι, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α που είναι δύσκολο να ληφθεί από άλλες τροφές. Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο που βοηθά στην πρόληψη της αποβολής και της αναιμίας και βιταμίνη Β12, η ​​οποία απαιτείται για τον σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Το συκώτι είναι επίσης μια πλούσια πηγή χολίνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και φυλλικού οξέος.

Πώς να το φάτε

Μπορείτε να το απολαύσετε ψητό, τηγανιτό με κρεμμύδια, στην κατσαρόλα με λαχανικά, ακόμα και ως σουβλάκι με λίγο μπέικον.

White Eggs And Egg Yolk On The Yellow Background. Egg Yolk In Egg Shell, Cracked Egg White Isolated

Κρόκος αυγού

Ο κρόκος αυγού περιέχει άφθονο σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12 καθώς και βιταμίνη Α. Ειδικά, οι κρόκοι αυγών από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι πλούσιοι σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και βιταμίνη K2 καθώς και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA που ενισχύουν τη γονιμότητα.

Ένας άλλος καλός λόγος για να τρώτε αυγά: είναι μια φθηνή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, η οποία έχει επίσης βρεθεί ότι είναι καλή για τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα αυγά περιέχουν επίσης χολίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών (δεν έχει αποδειχθεί ωστόσο από το σύνολο των μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα).

Πώς να το φάτε

Στο παρελθόν, οι κρόκοι των αυγών είχαν ενοχοποιηθεί για υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, νεότερες μελέτες επικεντρώθηκαν στη θρεπτική αξία του κρόκου των αυγών. Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε το αυγό βραστό, σε ομελέτα, ποσέ ή τηγανητό, σκέτο ή σε σαλάτες και σάντουιτς.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved