Οι ντομάτες ενισχύουν τη γονιμότητα

Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες κάνει καλό στη γονιμότητα του ζευγαριού.

Οι ντομάτες ενισχύουν τη γονιμότητα
O ρόλος της ντομάτας στη γονιμότητα του ζευγαριού. Bigstock

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και καρετονοειδή.

Η περιεκτικότητά της όμως σε λυκοπένιο φαίνεται ότι είναι αυτή που την καθιστά σημαντική στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Ντομάτα και ανδρική γονιμότητα

Συγκεκριμένα, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και μειώνει τον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με έκθεση της Cleveland Clinic στο Οχάιο, 12 μελέτες από διαφορετικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι το λυκοπένιο βελτιώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων.

Ντομάτα και γυναικεία γονιμότητα

Το λυκοπένιο μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό ενδομητρίωσης, η οποία είναι μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ που με τη σειρά του συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών στα μωρά.

heart-tomato.jpg

Γενικά οφέλη της ντομάτας στην ενίσχυση της γονιμότητας

Το λυκοπένιο στην ντομάτα έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τις καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Μια ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 40% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Επίσης, είναι πλούσια πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος, κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης και έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο στειρότητας.

Εκτός από τη βιταμίνη C, η ντομάτα είναι επίσης πλούσια σε άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α και Κ. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών ενώ η βιταμίνη Κ απαραίτητη για τα οστά. Τέλος, περιέχει κάλιο, βασικό συστατικό για τη λειτουργία της καρδιάς, τους μυς, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία των υγρών.

Οι βιολογικές ντομάτες είναι καλύτερες

Οι βιολογικές ντομάτες δεν περιέχουν χημικές ουσίες και έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Με πληροφορίες από το babyment.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved