Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τη γονιμότητα

Η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης επηρεάζει τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τη γονιμότητα

Με ποιο τρόπο η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Bigstock

Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η σταθερά υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού την ημέρα μείωσε τα ποσοστά σύλληψης στις γυναίκες κατά ένα τέταρτο και στους άνδρες κατά ένα τρίτο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.

Όσο περισσότερο τρώμε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα το σώμα μας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την αναπαραγωγική υγεία.

496193bb-zaxari.jpg

Τι πρέπει να γνωρίζετε για ζάχαρη και τη γυναικαία γονιμότητα.

Η σχέση του σακχάρου με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών. Πολλές δε εξ αυτών έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης στη δράση της ορμόνης.

Αυτό σημαίνει ότι η ινσουλίνη δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της και το σώμα πρέπει να παράγει υπερβολική ποσότητα για να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αυξημένη αυτή παραγωγή φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες και επίσης συμβάλει στη δυσκολία απώλειας βάρους.

zaxari-xriseis.jpg

Προσοχή με την ποσότητα ζάχαρης να θέλετε να συλλάβετε.

Bigstock

Η επίδραση της ζάχαρης στην ποιότητα του ωαρίου και του σπέρματος

Ακόμη και σε γυναίκες χωρίς PCOS, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και μειώνουν τις πιθανότητες τόσο για υποβοηθούμενη όσο και για μη υποβοηθούμενη σύλληψη. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν οι γυναίκες τους μήνες πριν από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο πιο φτωχή ήταν η ποιότητα των ωαρίων τους.

Αλλά και οι άνδρες που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βλάβης στο DNA του σπέρματος, παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες σύλληψης και να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής.

Με πληροφορίες από το openaccessgovernment.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved