Η επίδραση του υποθυρεοειδισμού στη γονιμότητα

Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα: Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός

Η επίδραση του υποθυρεοειδισμού στη γονιμότητα

Η σημασία του θυρεοειδούς για τη γονιμότητα

Bigstock

Μια μελέτη του 2012 στο Journal of Applied and Basic Medical Research διαπίστωσε ότι το 2 έως 4% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που επηρεάζονται από τα προβλήματα γονιμότητας που προκαλούνται από τον υποθυρεοειδισμό.

Παρακάτω θα μάθετε πώς τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας.

Θυρεοειδής και γονιμότητα

Ο υποθυρεοειδισμός και τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τόσο την έμμηνο ρύση όσο και την ωορρηξία. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων θυροξίνης ή Τ4 ή αυξημένης ορμόνης απελευθέρωσης του θυρεοειδούς (TRH) οδηγεί σε υψηλά επίπεδα προλακτίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε μη απελευθέρωση ωαρίου κατά την ωορρηξία είτε ακανόνιστη απελευθέρωση ωαρίου και δυσκολία σύλληψης.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που επηρεάζονται από τα προβλήματα γονιμότητας που προκαλούνται από τον υποθυρεοειδισμό.

Bigstock

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην ωχρινική φάση του κύκλου. Στο δεύτερο μισό του εμμηνορρυσιακού κύκλου δηλαδή, ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να εμφυτευθεί επιτυχώς στο ενδομήτριο.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλή θερμοκρασία σώματος, υψηλά αντισώματα υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPO) και κύστεις ωοθηκών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή αδυναμία να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Τι να κάνετε αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί

Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και της Τ4 πριν μείνετε έγκυος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ήδη χαμηλές ορμόνες του θυρεοειδούς ή είχατε κάποια αποβολή.

Παράγοντες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς ή οποιαδήποτε άλλη αυτοάνοση νόσο.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδούς σας πριν αρχίσετε τις προσπάθειες να αποκτήσετε το δικό σας παιδί, θα σας επιτρέψει και την έγκαιρη θεραπεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

με πληροφορίες από το healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved