Ορμονική ανισορροπία και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τη γονιμότητα.

Ορμονική ανισορροπία και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι είναι η ορμονική ανισορροπία; Bigstock

Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα ιδιαίτερα εκείνες που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από το σπέρμα (η ανάπτυξη του σπέρματος ρυθμίζεται επίσης από ορμόνες στο ανδρικό σώμα), το έμβρυο που προκύπτει θα ταξιδέψει στη μήτρα για εμφύτευση.

Η απουσία ή η ακανόνιστη ποσότητα μιας ή περισσότερων ορμονών μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση οποιασδήποτε από τις παραπάνω διεργασίες, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης.

gynaikeies-ormones-(2).jpg

Τι είναι η ορμονική ανισορροπία;

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί 50 ορμόνες για να ρυθμίζει διαφορετικά συστήματα και σωματικές λειτουργίες ενώ πολλές από αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της απελευθέρωσης των γυναικείων αναπαραγωγικών κυττάρων ή του ωαρίου.

Η ορμονική ανισορροπία είναι μια εσφαλμένη ποσότητα μιας ή περισσότερων ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χρόνος απελευθέρωσης της ορμόνης, οι αλληλεπιδράσεις με άλλες ορμόνες και η ικανότητα ανταπόκρισης μέσω των κυτταρικών υποδοχέων είναι επίσης σημαντικά για την ορμονική ισορροπία. Μια ακανόνιστη ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες, αλλά συχνά αντιμετωπίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα.

Η ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα στους άνδρες, αλλά είναι λιγότερο συχνός παράγοντας από ό,τι στις γυναίκες.

Συνήθεις αιτίες ορμονικής ανισορροπίας που επηρεάζουν την ωορρηξία

Μερικές από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες ορμονικές ανισορροπίες είναι η ανωορρηξία , το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και η υπερπρολακτιναιμία.

Συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας

Συχνά, η ορμονική ανισορροπία δεν διαγιγνώσκεται έως ότου ένα άτομο εμφανίσει υπογονιμότητα . Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Απουσία ή ακανόνιστη περίοδος.
  • Κηλίδες μεταξύ των περιόδων.
  • Βαριές ή επώδυνες περίοδοι.
  • Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και την πλάτη.
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους.
  • Δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Τα συμπτώματα ορμονική ανισορροπίας στους άνδρες είναι συνήθως τα ακόλουθα:

  • Στυτική δυσλειτουργία.
  • Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.
  • Μειωμένη ανάπτυξη τριχοφυΐας σώματος.
  • Ευαισθησία στο στήθος και υπερανάπτυξη του ιστού του μαστού.
  • Τριχόπτωση.
ginaikeies-ormones.jpg

Θεραπεία της ορμονικής ανισορροπίας

Η ορμονική ανισορροπία είναι συνήθως θεραπεύσιμη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το αν η ασθενής θέλει να μείνει έγκυος ή όχι. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς, την ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών, την πρόκληση ωορρηξίας ή την ενεργοποίηση ενός πλήρως ώριμου ωαρίου.

Με πληροφορίες από το lomalindafertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved