Θυρεοειδής και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός τη γονιμότητα της γυναίκας;

Θυρεοειδής και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες και παράγει δύο κυρίως ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (T3), οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ επηρεάζουν και τον καρδιακό ρυθμό.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συμβαίνουν όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να παράγει λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα των παραπάνω ορμονών. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς κατηγοριοποιούνται, συνεπώς, στον υποθυρεοειδισμό και στον υπερθυρεοειδισμό και σύμφωνα με έρευνες και οι δύο παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Γονιμότητα, εγκυμοσύνη και υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μικρότερη ποσότητα θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός.

Σύμφωνα με έρευνες, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 3 στις 4 γυναίκες πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση, η τριχόπτωση, η αύξηση σωματικού βάρους, η ξηροδερμία, οι διαταραχές στην περίοδο, η αδύναμη μνήμη και η μειωμένη αντοχή στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κύκλου της γυναίκας, την ωοθυλακιορρηξία, την εμφύτευση του ωαρίου αλλά και τη λειτουργία του πλακούντα. Οι οποίες διαταραχές συνεπώς στην παραγωγή των ορμονών αυτών μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη

Εάν ο υποθυρεοειδισμός δε ρυθμιστεί την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνονται οι πιθανότητες για αποβολή, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό. Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υποθυρεοειδισμό την περίοδο της εγκυμοσύνης, είχαν χαμηλότερο IQ σε σχέση με στο μέσο όρο, κάτι που πιθανά οφείλεται στον ρόλο που παίζουν οι θυρεοειδικές ορμόνες στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Γονιμότητα, εγκυμοσύνη και υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός.

Τα ποσοστά υπερθυρεοειδισμού είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με εκείνα του υποθυρεοειδισμού. Συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη για φαγητό, το τρέμουλο στα χέρια, η δυσκολία στον ύπνο, η μειωμένη αντοχή στη ζέστη, η αδυναμία και η ευερεθιστότητα.

Υπερθυρεοειδισμός και γονιμότητα

Ο υπερθυρεοειδισμός δεν επηρεάζει πάντα με τον ίδιο τρόπο τη γονιμότητα. Σε ήπια περιστατικά υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο της γυναίκας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται μείωση στη συχνότητα της ωοθυλακιορρξίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο κύκλος μπορεί να διακοπεί.

Υπερθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη

Όπως και στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, είναι σημαντικό σε περίπτωση εγκυμοσύνης ο υπερθυρεοειδισμός να παρακολουθείται και να ρυθμιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος αποβολής, προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος.

Με πληροφορίες από babycenter.com, endocrineweb.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved