Ενδομητρίωση: Η εμπειρία της Μορφούλας Ντώνα και συμβουλές από τον ειδικό

Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% σε νέες κυρίως γυναίκες 30-40 ετών.

Ενδομητρίωση: Η εμπειρία της Μορφούλας Ντώνα και συμβουλές από τον ειδικό

Γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα ομοίωμα μήτρας και δείχνει πώς είναι η ενδομητρίωση

Bigstock

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλήθεια όμως, τι είναι στην πραγματικότητα η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση, λοιπόν, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες – κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία – και αναπτύσσεται όταν κύτταρα από το ενδομήτριο εντοπίζονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιου είδους λοίμωξη ή κακοήθεια.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εγκαίρως; Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά, ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, η έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο και η υπογονιμότητα.

endomitriosi.jpg

Γυναίκα κρατά την κοιλιά της που πονά (ενδομητρίωση)

Bigstock

Μορφούλα Ντώνα - Η εμπειρία με την ενδομητρίωση

Καλεσμένη της εκπομπής «Όλα για την υγεία» και του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ήταν πριν μερικούς μήνες, η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής Μορφούλα Ντώνα η οποία μίλησε ανοιχτά για την ενδομητρίωση και γιατί άργησε να ανακαλύψει ότι πάσχει από αυτή.

Όπως θα ακούσετε και την ίδια να λέει παρακάτω, δεν είχε δώσει σημασία στον έντονο πόνο που ένιωθε μιας και είχε μάθει να προπονείται με τον αυτόν και είχε συνηθίσει να πονάει. Η Μορφούλα είχε έντονους πόνους, τόσο δυνατούς, που ήθελε να είναι στο κρεβάτι κουλουριασμένη.

Αν και έκανε τακτικούς ελέγχους στον γιατρό της δεν είχε βρει κάτι. Η διάγνωση έγινε το 2016, τότε που προσπαθούσε να κάνει παιδί και σαν λέξη η «ενδομητρίωση» της ήταν άγνωστή.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση - Συμβουλεύει ο Στέλιος Μανουσάκης

Στην ίδια εκπομπή καλεσμένος ήταν και ο Στέλιος Μανουσάκης, μαιευτήρας-γυναικολόγος ο οποίος με τη σειρά του εξήγησε τι είναι η ενδομητρίωση, γιατί συμβαίνει, πώς θα καταλάβει μια γυναίκα ότι ο πόνος είναι διαφορετικός και πότε πρέπει απευθυνθεί στον γιατρό της.

Δείτε τις συμβουλές του στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved