Ενδομητρίωση και γονιμότητα: Όσα αξίζει να γνωρίζει κάθε γυναίκα σήμερα

  • Η ενδομητρίωση και η επιθυμία για εγκυμοσύνη
  • Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;
  • Ενδομητρίωση και γονιμότητα
Ενδομητρίωση και γονιμότητα: Όσα αξίζει να γνωρίζει κάθε γυναίκα σήμερα

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλήθεια όμως, τι είναι στην πραγματικότητα η ενδομητρίωση;

Με τον Μάρτιο να αποτελεί τον παγκόσμιο μήνα ενημέρωσης για την ενδομητρίωση, έχουμε κάθε λόγο να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη πάθηση και να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους, που έχουν επικρατήσει για αυτήν μέχρι σήμερα.

Η ενδομητρίωση, λοιπόν, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες – κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία – και αναπτύσσεται όταν κύτταρα από το ενδομήτριο εντοπίζονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιου είδους λοίμωξη ή κακοήθεια.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εγκαίρως; Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά, ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, η έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο και η υπογονιμότητα.

Η ενδομητρίωση και η επιθυμία για εγκυμοσύνη

Το βασικότερο ερώτημα, βέβαια, που απασχολεί την πλειονότητα των γυναικών, είναι το αν η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Η αλήθεια είναι πως πολλές από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας διαγιγνώσκονται με ενδομητρίωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως, αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, θα αντιμετωπίσει απαραίτητα και υπογονιμότητα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μία απόλυτη και ξεκάθαρη απάντηση για το πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο, όπως φλεγμονή, ορμονικές αλλαγές, τροποποίηση του ανοσοποιητικού, αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των σαλπίγγων ή ακόμη και προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, μπορεί μία γυναίκα να αντιμετωπίσει την ενδομητρίωση; Τα πάντα σχετίζονται με τα συμπτώματά της, την κλινική εξέταση, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τη φάση ζωής της. Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να ακολουθήσει μία γυναίκα, όπως ορμονική θεραπεία, διαχείριση του πόνου ή χειρουργική επέμβαση – για παράδειγμα λαπαροσκόπηση (κυρίως για την αφαίρεση κύστεων).

Ενδομητρίωση και γονιμότητα

‘Όμως, οι χειρουργικοί χειρισμοί στις ωοθήκες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου και των αποθεμάτων τους. Για αυτόν τον λόγο, όταν μια γυναίκα με ενδομητρίωση επιθυμεί μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να επιλέγεται η καταλληλότερη προσέγγιση.

Η εξωσωματική φαίνεται ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική προσέγγιση για αυτές τις γυναίκες καθώς φαίνεται ότι μπορεί να παρακάμψει τους παράγοντες υπογονιμότητας λόγω ενδομητρίωσης και να δώσει την επιθυμητή εγκυμοσύνη πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

madoudis

Ευριπίδης Μαντούδης, Γυναικολόγος αναπαραγωγής-Μαιευτήρας, Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Γέννημα IVF

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.gennima.com, καθώς και το Facebook και το Instagram της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Γέννημα IVF.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved