Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ποιότητα των ωαρίων σας

Δεν μπορείτε να αυξήσετε τα ωάριά σας, ωστόσο έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε την ποιότητά τους.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ποιότητα των ωαρίων σας

Γυναίκα αναρωτιέται με ποιο τρόπο μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα των ωαρίων της.

Bigstock

Η ηλικία επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων σας μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης μετά τα 35.

Αυτό συμβαίνει επειδή, μέχρι να φτάσετε στα 40, λιγότερα από τα μισά ωάρια σας θεωρούνται «φυσιολογικά» επηρεάζοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κυρίως λόγω του περιβάλλοντος των ωοθηκών σας.

Και ναι μεν δεν μπορείτε να αυξήσετε τα ωάριά σας, ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ενισχύσετε την ποιότητα των ωαρίων σας αν θέλετε να συλλάβετε.

poiotita-oarion.jpg

Γυναίκα χαμογελά ευτυχισμένη κρατώντας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Διαχειριστείτε το στρες

Όταν είστε αγχωμένες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η προλακτίνη που παρεμβαίνουν στην παραγωγή ωαρίων. Για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες ξεκινήστε γιόγκα ή διαλογισμό, κάντε ήπιες ασκήσεις όπως το περπάτημα ή ακόμα κι ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν επίσης τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά σας όργανα και εξισορροπούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μάθετε να τρώτε υγιεινά

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την υγεία και την ποιότητα των ωαρίων. Ενσωματώστε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα, φυλλώδη φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κόκκινα κρέατα και περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Θα πρέπει να προσπαθήσετε για έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Το υπερβολικό βάρος μειώνει τη γονιμότητά σας και την ποιότητα των ωαρίων σας. Η παχυσαρκία επηρεάζει την ορμονική ισορροπία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες βελτιώνει τη συνολική γονιμότητα και την ποιότητα των ωαρίων μειώνοντας τη φλεγμονή και εξισορροπώντας τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Τα καλά λιπαρά δίνουν επίσης στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να συλλάβει.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των ωαρίων και τη γονιμότητα. Επιτρέπει στο σώμα σας να αποκαταστήσει τα κουρασμένα κύτταρα και να εκκρίνει ορμόνες όπως η μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπαραγωγικές διαδικασίες, ώστε το σώμα σας να μπορεί να αναπτύξει υψηλής ποιότητας, υγιή ωάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελατονίνη μειώνεται στις γυναίκες μετά τα 40.

Happy Woman Eating Cookie Sitting In A Restaurant

H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων.

Bigstock

Πίνετε άφθονα υγρά

Η παραγωγή ροής αίματος στο σώμα που είναι πλούσια σε οξυγόνο συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ωαρίων. Αποφύγετε την αφυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό.

Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Και οι δύο αυτές συνήθειες παρεμβαίνουν στη λειτουργία της γονιμότητας, επομένως περιορίστε την καφεΐνη και αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς για να ενισχύσετε την ποιότητα των ωαρίων σας.

Με πληροφορίες από το idahofertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved