Διατήρηση ωαρίων: Ένα δώρο στον εαυτό μας

Κρυοσυντήρηση ωαρίων τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες

Διατήρηση ωαρίων: Ένα δώρο στον εαυτό μας

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων στις γυναίκες περί τα 35 έτη, παρουσιάζει μια αύξηση σε ποσοστό περίπου 50%. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και των επιπτώσεων που έχει ο τρόπος ζωής της σύγχρονης Eλληνίδας.

Η κρυοσυντήρηση αποτελεί μια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να αποθηκεύσουν τα ωάρια τους, αφού αυτά καταψυχθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν οι ίδιες, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα επιθυμήσουν να γίνουν μητέρες. Όποια και να είναι η στιγμή αυτή, η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης θα είναι αυτή που αντιστοιχεί στην ηλικία που η γυναίκα κρυοσυντήρησε τα ωάρια της. Δηλαδή, εάν μια γυναίκα επιλέξει να κρυοσυντηρήσει τα ωάρια της στα 35 έτη και επιχειρήσει να μείνει έγκυος στα 40 έτη, η πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης είναι αύτη που θα είχε αν προσπαθούσε να μείνει έγκυος στα 35. Επιπλέον, η πιθανότητα να κυοφορήσει ένα υγιές παιδί είναι αυτή που αντιστοιχεί σε μια γυναίκα 35 ετών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να ξεπεράσει τη μειωμένη γονιμότητα σε νεαρές ηλικίες, αλλά τελικά δεν αναστρέφει τη μείωση της γονιμότητας που προκαλείται από την αύξηση της ηλικίας.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί την ιατρική απάντηση στο μη ιατρογενές πρόβλημα της φυσικής γήρανσης καθώς παγώνει την ποιότητα των ωαθυλακίων και διατηρεί υψηλά ποσοστά επίτευξης κύησης λόγω της χρήσης ωαθυλακίων νεότερων.

exosomatiki neos nomos 2

Στα οφέλη της τεχνικής αυτής θα πρέπει να προσθέσουμε τη μείωση του άγχους της γονιμότητας αλλά και την αύξηση της εργασιακής αποδοτικότητας που συνεπάγεται η λύση αυτή.
Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει την κατάψυξη των ωαρίων της, είτε για λόγους υγείας είτε για κοινωνικούς λόγους. Τέτοιοι είναι όταν εντοπίζεται διάγνωση καρκίνου, για την αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες ή γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Όφελος υπάρχει επίσης όταν εντοπίζεται ενδομητρίωση ή άλλες καλοήθεις κύστες των ωοθηκών. Είναι σημαντικό, εάν κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, διαπιστωθεί μειωμένη ωοθηκική λειτουργία, ανοσολογικά νοσήματα, ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια, η γυναίκα να καταψύξει τα ωάρια της ώστε να αποφύγει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Η ποιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να μεταθέσει τη μητρότητα για αργότερα είναι οι εξής:

  • Η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων
  • Η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου
  • Αφορά επίσης και εκείνες τις γυναίκες που έχουν ήδη ένα παιδί και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες μεταξύ των 30 με 36 ετών, έχουν διπλάσια πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης ενός υγειούς νεογνού, μετά από κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους σε σύγκριση με αυτές που πραγματοποίησαν την κρυοσυντήρηση μεταξύ των 37 και των 39 ετών.

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων μας είναι στην ουσία δωρεά ωαρίων στον εαυτό μας. Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κρυοσυντήρηση των ωαρίων, όπως είπε και ο William Shakespeare:

“Better three hours too soon, than a minute too late”

Ελευθέριος Αναστασάκης
Διδάκτων Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ)
Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ)
loufty28@yahoo.gr , 6944607762

Portraits Dr Anastasakis

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

afieroma imera gonimotitas
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved