Μπορώ να κάνω κάτι για να αυξήσω τα ωάριά μου;

Τα ωάρια μπορούν να αυξηθούν ή όχι; 

Μπορώ να κάνω κάτι για να αυξήσω τα ωάριά μου;
Bigstock

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν πολλά για τα ωάρια τους και τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της ποιότητας των ωαρίων όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Μπορούν να αυξηθούν τα ωάρια;

Οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου 2 εκατομμύρια ωάρια τα οποία χάνουν σταδιακά στη ζωή τους. Τα ωάρια δεν πολλαπλασιάζονται ούτε αναπτύσσονται περισσότερα με την πάροδο του χρόνου. Επομένως δεν μπορούν να αυξηθούν με κάποιο τρόπο, εκείνο όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να ενισχύσετε την ποιότητά τους.

gonimotita-thureoeidiis.jpg

Ποιότητα ωαρίων

Η ποιότητα και ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων μπορεί να καθορίσει τη γονιμότητα. Όταν τα ωάρια είναι υψηλότερης ποιότητας, οι πιθανότητες να εμφυτευτούν στη μήτρα και να εξελιχθούν σε έμβρυο είναι πολύ μεγαλύτερες. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων είναι η ηλικία της γυναίκας, ο τρόπος ζωής, η διατροφή.

Ηλικία

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, τα ωάρια τους μπορεί να αναπτύξουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορεί να δυσκολέψουν την εμφύτευση εμβρύων, να προκαλέσουν αποβολή ή χρωμοσωμικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down. Μέχρι την ηλικία των 35 ετών, περίπου το 50% των ωαρίων μιας γυναίκας θα είναι ακόμα χρωμοσωμικά φυσιολογικά.

Έλεγχος οιστραδιόλης (Ε2)

Τα επίπεδα Ε2 θα πρέπει να αυξάνονται με τον μηνιαίο κύκλο. Τα πρώιμα υψηλά επίπεδα μπορεί να σημαίνει ότι οι ωοθήκες ανταποκρίνονται πολύ νωρίς προκαλώντας μείωση της ποιότητας των ωαρίων.

Έλεγχος AMH (Αντμυλλέριος Ορμόνη)

Η AMH είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες. Η ύπαρξη φυσιολογικού εύρους αυτής της ορμόνης στο αίμα μπορεί να σημαίνει ότι τα ωάρια είναι υγιή.

Μέτρηση ωαρίων

Χρησιμοποιώντας διακολπικό υπερηχογράφημα, οι γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν τον αριθμό των ωοθυλακίων. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται πριν από την ωορρηξία και υπολογίζεται ο αριθμός των μεγεθυσμένων ωοθυλακίων που θα μπορούσαν να ωριμάσουν ένα ωάριο.

gonimotita-gunaika-alitheies.jpg

Βελτιώστε την ποιότητα των ωαρίων σας

Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε

Το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά σας. Όταν αγχώνεστε, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος. Αναζητήστε τρόπους για να μειώσετε το στρες, όπως γιόγκα ή διαλογισμό.

Υγιεινή διατροφή

Αν είστε υγιείς, το ίδιο θα είναι και τα ωάριά σας. Αποφύγετε τα fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντ 'αυτού, επιλέξτε άπαχα κρέατα, λαχανικά και φρούτα.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Εάν είστε υπέρβαρες, μπορεί να έχετε μειωμένη γονιμότητα λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες. Εάν είστε λιποβαρείς, ίσως παρατηρήσετε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ωορρηξία και μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος.

Με πληροφορίες από το coolspringsobgyn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved