H σωματική άσκηση βοηθά τη γονιμότητα;

Πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια αν θέλετε να συλλάβετε. 

H σωματική άσκηση βοηθά τη γονιμότητα;
Bigstock

Αν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι πιθανό να αναρωτιέστε αν η άσκηση ωφελεί ή βλάπτει.

Οι ειδικοί συνιστούν τα ζευγάρια να ασκούνται αλλά να αποφεύγουν τις έντονες ασκήσεις.

ipervoliki-askisi-kai-gonimotita.jpg

Γονιμότητα και άσκηση

Ο Matthew Macer, MD, διευθυντής του Halo Fertility στην Καλιφόρνια, συμβουλεύει τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί να τηρούν τη συνήθη ρουτίνα γυμναστικής, ειδικά εάν τους βοηθά να διαχειριστούν τα επίπεδα άγχους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και κυρίως να διαχειριστούν την υπογονιμότητα.

«Σχετικά με την άσκηση, συνιστώ να συνεχίσουν ακριβώς αυτό που έκαναν, αν τους βοηθά να ανακουφιστούν από το άγχος», λέει ο Δρ Macer. «Μη ξεκινήσουν όμως ξαφνικά την άσκηση για χάρη της γονιμότητας».

Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει ότι χρειάζεται μέτρο κι όχι υπερβολές:«Ο στόχος με την άσκηση είναι να συνεχίσετε αυτό που το σώμα σας είναι ήδη προετοιμασμένο να κάνει. Επομένως, μην υπερβάλλετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε».

1643647178642-300229002-askisi.jpg

Άσκηση κατά τη διάρκεια των θεραπειών γονιμότητας

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν οι συμβουλές αλλάζουν όταν υποβάλλεστε σε θεραπείες γονιμότητας. Η απάντηση είναι «ίσως».

«Οποιαδήποτε άσκηση είναι ωφέλιμη, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τα άλματα και τα βάρη», λέει η Priyanka Ghosh , MD, OB/GYN στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Όμως οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

«Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για όλους», λέει η Kari Carlson , MD, OB/GYN και διευθύντρια Γυναικείας Υγείας στο Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια και προσθέτει: «Εξαρτάται από το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τα είδη άσκησης του ατόμου καθώς και από τη γενική υγεία πριν από την εγκυμοσύνη ή τη θεραπεία πριν τη γονιμότητα».

periodos-kai-askisi.jpg

Τι πρέπει να θυμάστε

Αν υποβάλλεστε σε θεραπεία υπογονιμότητας η ήπια άσκηση είναι η καλύτερη λύση. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να μη ξεχνάτε να ακούτε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε καθώς η προσπάθεια να συλλάβετε μπορεί να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, επίπονη.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved