Γονιμότητα: Γιατί είναι σημαντικό να πίνετε νερό

Πώς η ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Γονιμότητα: Γιατί είναι σημαντικό να πίνετε νερό
Bigstock

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού ΔΜΣ, που θα σας βοηθήσει να συλλάβετε.

Εξίσου σημαντική όμως για τη γονιμότητά σας είναι και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού.

nero-kata-to-fagito.jpg

Γιατί η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σύλληψη

Το 50-70% του σωματικού βάρους είναι νερό. Το αίμα είναι 85% νερό, οι μύες 80%, ο εγκέφαλος 75% και ακόμη και τα οστά είναι 25% νερό.

Το νερό βοηθά στη σωστή λειτουργία των οργάνων και των κυττάρων , συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών κυττάρων (ωάριο, σπέρμα) και των αναπαραγωγικών οργάνων (εγκέφαλος, ωοθήκες, μήτρα, όρχεις, θυρεοειδής). Επίσης, αποβάλλει φυσικά τις τοξίνες από το σώμα.

Στην πραγματικότητα, το νερό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της συνολικής μάζας ενός κυττάρου. Αυτό περιλαμβάνει τα ωάρια σας και τα κύτταρα που επενδύουν τη μήτρα.

Για τους άνδρες, η παραγωγή και ο όγκος σπέρματος μπορεί να μειωθούν αν δεν πίνουν αρκετό νερό. Εφόσον το σπέρμα είναι παχύτερο λόγω αφυδάτωσης, ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα κινητικότητας.

Για το έμβρυο, η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή του. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα και αποτελεί σημαντικό μέρος όλων των πτυχών της ανάπτυξης από τη στιγμή της γονιμοποίησης. Χωρίς νερό, ένα αναπτυσσόμενο μωρό δεν μπορεί να επιβιώσει, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής.

trofes-enantia-stin-afidatosi.jpg

Πώς επηρεάζει η αφυδάτωση τη γυναικεία γονιμότητα

Το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί θρεπτικά συστατικά και ορμόνες χωρίς την απαιτούμενη ενυδάτωση.

Ειδικότερα:

  • Η αφυδάτωση παρεμποδίζει ή αποτρέπει την ωορρηξία.
  • Επηρεάζεται η τραχηλική βλέννα, η οποία είναι σημαντική για τη μεταφορά του σπέρματος στις σάλπιγγες για γονιμοποίηση ωαρίων. Το να έχετε ελάχιστη έως καθόλου βλέννα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να είναι ένδειξη ότι είστε αφυδατωμένες.
  • Το νερό είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση και το μεταβολισμό. Τα κύτταρα του τοιχώματος της μήτρας πρέπει να είναι υγιή για να εμφυτευθεί το έμβρυο.
kolpika-igra.jpg

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Καλό είναι να πίνετε τουλάχιστον 8- 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Για να έχετε μια εικόνα αν ο οργανισμός σας χρειάζεται νερό, παρατηρήστε τα εξής:

Χρώμα των ούρων

Εάν είναι βαθύ ή σκούρο κίτρινο, τότε πιθανότατα δεν πίνετε αρκετό νερό. Εάν είναι άχρωμο, πίνετε πάρα πολύ νερό που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αραίωση αλάτων και άλλων ηλεκτρολυτών στο σώμα σας. Ιδανικό χρώμα: απαλό κίτρινο σαν λεμονάδα,

Συχνότητα

Εάν δεν έχετε ουρήσει για πολλές ώρες, αυτό είναι επίσης ένδειξη ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά. Ένα υγιές άτομο ουρεί κατά μέσο όρο περίπου 7-8 φορές την ημέρα.

Ποσότητα

Πολύ μικρός όγκος υποδηλώνει αφυδάτωση.

Με πληροφορίες από mybabyafter40.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved