Τα σύκα ενισχύουν τη γονιμότητα - Ιδέες για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Η κατανάλωση σύκων, φρέσκων ή αποξηραμένων, βελτιώνει τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα

Τα σύκα ενισχύουν τη γονιμότητα - Ιδέες για να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Bigstock

Τα σύκα είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και βασικών μετάλλων ενώ ενισχύουν και τη γονιμότητα.

Επιστημονικές μελέτες προτείνουν την κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο που βοηθά την παραγωγή ωαρίων.

Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα

Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική. Ωστόσο, τα πλήρως ώριμα φρέσκα σύκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής ποσότητας καλίου.

Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και μειώνουν την οξύτητα, που οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονών. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον ΔΜΣ σας (Δείκτη Μάζας Σώματος) προκειμένου να μείνετε έγκυος ή αν απλώς προσέχετε το βάρος σας, μπορείτε να εντάξετε τα σύκα στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν και την ανδρική γονιμότητα καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

sika1.jpg

φώτο: pexels.com

Τρόποι για να τρώτε τα σύκα

Μαλακά και γλυκά, τα φρέσκα σύκα τρώγονται με κρέας, σαλάτες και επιδόρπια.

Δοκιμάστε σύκα με :

  • Κατσικίσιο τυρί.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως ή με γιαούρτι και μέλι.
  • Σε smoothie φρούτων.

Συνταγή για σύκα ποσέ

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια χυμό μήλου
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Ένα μεγάλο φύλλο μέντας
  • 8 ώριμα φρέσκα σύκα ή επανενυδατωμένα ξηρά
  • 1/2 φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα ( περίπου μια χούφτα)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε να σιγοβράσουν τον χυμό μήλου, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και το φύλλο μέντας. Συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά. Προσθέστε τα σύκα, σκεπάστε και συνεχίστε να σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Αφαιρείτε τα σύκα, στραγγίζετε το ζουμί και το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει σιρόπι, το οποίο μπορεί να περιχυθεί πάνω από τα σύκα και τα σμέουρα.

sika3.jpeg

πηγή: pexels.com/ Polina Kovaleva

Γονιμότητα

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε πάνω από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να εξακριβώσετε τα αίτια που εμποδίζουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από το fit-for-fertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved