Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τη γονιμότητα

Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τη γονιμότητα
Bigstock

Έχοντας ως βάση της τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Νέα έρευνα αναδεικνύει τα σημαντικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής και για τη γονιμότητα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Monash, το University Coast και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και έδειξε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της διατροφής που βασίζεται στα μεσογειακά πρότυπα ενισχύουν τη γονιμότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Salad Preparation

Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις που απασχολεί πάνω από 48 εκατομμύρια ζευγάρι ανά τον κόσμο. Η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, dr Evangeline Mantzioris, αναφέρει ότι οι αλλαγές στη διατροφή πριν τη σύλληψη είναι ένας μη παρεμβατικός και αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της γονιμότητας.

«Έρευνες δείχνουν ότι οι φλεγμονές μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άντρα και τις γυναίκας έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, στον εμμηνορροϊκό κύκλο και στη διαδικασία εμφύτευσης. Έτσι, στην συγκεκριμένη έρευνα, θέλαμε να μελετήσουμε πώς μία διατροφή η οποία μειώνει τις φλεγμονές, όπως είναι και η μεσογειακή, μπορεί να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης» αναφέρει η dr Mantzioris.

gonimotita-thureoeidiis.jpg

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τροφές φυτικής προέλευσης και περιλαμβάνει τροφές ολικής άλεσης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βότανα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, το αυγό και το κοτόπουλο αποτελούν επίσης κομμάτι αυτής, ενώ το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες.

Συγκριτικά, μια διατροφή πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζωικές πρωτεΐνες και με μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συνήθως, μια τέτοια διατροφή συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Η ερευνήτρια στο Monash University, Simon Alesi, αναφέρει ότι το να γίνει κατανοητή η σύνδεση ανάμεσα σε μία διατροφή που καταπολεμά και προλαμβάνει τις φλεγμονές, όπως είναι η μεσογειακή και στη γονιμότητα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα σε ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους:

«Η μεσογειακή διατροφή είναι εδώ και χρόνια ανάμεσα στις πιο υγιεινές διατροφές ανά τον κόσμο. Γνωρίζοντας όμως ότι ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης είναι κάτι εξαιρετικά υποσχόμενο».

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved