Έρευνα: H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη

Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη.

Έρευνα: H μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Smidt Heart Institute με στόχο να μελετήσει την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη, έδειξε ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν ενώ ακολουθούσαν μία διατροφή σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, μελέτησε επίσης τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με άλλες παθήσεις της εγκυμοσύνης, όπως είναι ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

«Αυτή η πολυκεντρική και βασισμένη σε δεδομένα από μερίδα πληθυσμού μελέτη αποδεικνύει οτι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις της εγκυμοσύνης, με το πιο εντυπωσιακό να είναι ότι για την προεκλαμψία ο κίνδυνος μειώνεται κατά 28%» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Natalie Bello.

«Είναι σημαντικό ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου για παθήσεις της εγκυμοσύνης φάνηκε σε έναν γεωγραφικά και φυλετικά διαφορετικό πληθυσμό» συμπληρώνει ενώ αναφέρει και ότι η σύνδεση αυτή είναι πιο δυνατή σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι κομμάτι μίας μεγαλύτερης έρευνας σε 10.038 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2010 και 2013. Στην μελέτη για την σύνδεση μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου για παθήσεις της εγκυμοσύνης συμμετείχαν 7.798 γυναίκες.

Η συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις που αφορούν στις διατροφικές τους συνήθειες και από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα εξής:

  • Από τις 7.798 γυναίκες το 10% αυτών ήταν από 35 ετών και άνω
  • Το 20% αυτών θεωρούνταν υπέρβαρες την περίοδο που πραγματοποιούνται η έρευνα.
  • Οι γυναίκες που ακολουθούν μία διατροφή σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα έχουν 21% λιγότερες πιθανότητες για οποιαδήποτε πάθηση της εγκυμοσύνης, 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία και 37% λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη κύησης.

Η επικεφαλής της έρευνας αναφέρει: «Εξετάσαμε τα επιμέρους σημεία της μεσογειακής διατροφής και βρήκαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ψαριών είναι αυτή που σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο για κάποια δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης».

Τι είναι η προεκλαμψία

Ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός, αναφέρει:

«Η προεκλαμψία είναι μια από τις πιο επίφοβες επιπλοκές της κύησης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κλασσική τριλογία συμπτωμάτων:

  • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
  • Διάχυτα οιδήματα (στα άκρα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο)
  • Πρωτεϊνουρία (εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα)

Στις σοβαρές δε περιπτώσεις προεκλαμψίας επηρεάζεται δυσμενώς και η λειτουργία τόσο των νεφρών, όσο και του ήπατος, αλλά και του εγκεφάλου. Υπάρχει δε η περίπτωση να παρατηρηθούν και σοβαρές διαταραχές στην πήξης του αίματος. Η προεκλαμψία συνήθως εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων κύησης σε γυναίκες, που μέχρι το σημείο αυτό είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Εντούτοις, προεκλαμψία ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμα και 3 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, κατά την περίοδο δηλαδή της λοχείας.

Υπολογίζεται, πως η παθολογία αυτή εμφανίζεται σε ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 14% των κυήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των κυήσεων, που τελικά παρουσιάζουν προεκλαμψία το 10% έχουν ηλικία μικρότερη των 34 εβδομάδων.»

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved