Ηλικία πρώτης περιόδου και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να σχετίζεται η υπογονιμότητα με την πρώιμη εμμηναρχή.

Ηλικία πρώτης περιόδου και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 12 ετών, κατά μέσο όρο, με τάση μείωσης της ηλικίας τα τελευταία χρόνια.

Η κληρονομικότητα, το χαμηλό ή το αυξημένο βάρος είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της περιόδου.

grigori-periodos.jpg

Πρώιμη εμμηναρχή και υπογονιμότητα

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη περίοδος πριν την ηλικία των 12 ετών μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και της υπογονιμότητας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι όσες αδιαθέτησαν για πρώτη φορά πριν την ηλικία των 12 ετών έχουν πρόβλημα να συλλάβουν ή ότι θα έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Το ίδιο ισχύει και για το αν ένα κορίτσι έχει περίοδο αργότερα από τον μέσο όρο.

«Εάν ένα κορίτσι δεν έχει περίοδο μέχρι τα 16, αλλά μεγαλώνει φυσιολογικά και αναπτύσσει στήθος και ηβικό τρίχωμα, τότε μιλάμε για πρωτοπαθή αμηνόρροια. Τα περισσότερα κορίτσια με πρωτοπαθή αμηνόρροια ξεκινούν φυσικά την περίοδό τους μέχρι την ηλικία των 18», εξηγεί η Polly Logan-Banks γυναικολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν είχατε πρωτοπαθή αμηνόρροια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η γονιμότητά σας . Μερικές φορές, η έναρξη της περιόδου αργότερα από το μέσο όρο, μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

periodo.jpg

Πότε μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητά σας

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την πρώτη περίοδο, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητά. Όπως:

  • Υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής .
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η περίοδος μπορεί ξεκινήσει φυσιολογικά αλλά στη συνέχεια να σταματήσει (δευτερογενής αμηνόρροια).
  • Σπάνιες συγγενείς παθήσεις, όπως το σύνδρομο Turner, ή προβλήματα με το σχηματισμό της μήτρας ή του κόλπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved