Οι άνδρες δεν έχουν βιολογικό ρολόι: Μύθος ή αλήθεια;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανδρική γονιμότητα.

Οι άνδρες δεν έχουν βιολογικό ρολόι: Μύθος ή αλήθεια;
Bigstock

Η ηλικία της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της καθώς και τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Ωστόσο, φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τον άνδρα.

Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανδρική γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται στο ίδιο ηλικιακό εύρος με τη γυναικεία γονιμότητα, μεταξύ 35 και 45 ετών. Και μπορεί να μη γίνεται λόγος για το «βιολογικό ρολόι» των ανδρών, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν νέο σπέρμα καθημερινά, ωστόσο, μετά τα 40-45, παρατηρείται βαθμιαία μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητά τους, γεγονός που μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα.

57dee80d-zali-iligos-andras.jpg

Αυτό έχει αντίκτυπο και στην επίτευξη ή όχι μιας εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν η γυναίκα είναι νέα και υγιής, έρευνα έχει δείξει ότι όταν ο άνδρας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής καθώς και οι επιπλοκές εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη κύησης, προ εκλαμψία και πρόωρος τοκετός.

Επιπλέον, τα μωρά που έχουν μεγάλο σε ηλικία πατέρα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτισμό και ψυχιατρικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ηλικίας στη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, δεν ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Οι άνδρες από νεαρή ακόμα ηλικία θα πρέπει να εστιάσουν στη γενική υγεία τους, τρώγοντας υγιεινά και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα καλό είναι να αθλούνται. Μερικοί άνδρες μπορεί επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν μια ανάλυση σπέρματος για να αξιολογήσουν τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματός τους . Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της κατάψυξης του σπέρματος για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

andras-sex-stress.jpg

'Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής Huntington, στην Βραζιλία, μετά τα 41, η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται κατά 7% τον χρόνο μέχρι να κλείσουν τα 45 τους χρόνια – και στη συνέχεια, η φθίνουσα πορεία της είναι ακόμα ταχύτερη.

Ειδικά η αυξημένη κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, αφ’ ενός μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων οπότε δυσκολεύει το να φτάσουν έως το ωάριο, αφ’ ετέρου μειώνει τον αριθμό τους.

Η κατανάλωσης καφεΐνης, ενώ σε μικρές ποσότητες ενεργοποιεί το σπέρμα, σε μεγάλες ποσότητες, π.χ. 4-5 καφέδες την ημέρα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Πλήγμα για την ανδρική γονιμότητα αποτελεί και η αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, που έχει ως συνέπεια να μειώνεται τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, όσο και η κινητικότητά τους.

Με πληροφορίες από το malefertility.com, onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved