Γονιμότητα στα 40: Τρόποι ενίσχυσης, κίνδυνοι και θεραπεία

Πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά τα 40; 

Γονιμότητα στα 40: Τρόποι ενίσχυσης, κίνδυνοι και θεραπεία
Bigstock

Είναι αγχωτικό να γνωρίζετε ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα, όμως μην απογοητεύεστε.

Υπάρχουν τρόποι να μείνετε έγκυος αρκεί να είστε ενημερωμένες και να γνωρίζετε πώς να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Γονιμότητα στα 40

Μέχρι την ηλικία των 40, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος είναι μικρότερες από 5% κάθε μήνα. Για τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 49 ετών, αυτές οι πιθανότητες πέφτουν έως και 1%.

Πολλές γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί στα 40 είναι προετοιμασμένες για τη μητρότητα, παρόλο που γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

«Οι γυναίκες στα 40 τους συχνά φαίνονται πιο συνειδητοποιημένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά εμπόδια όσον αφορά τη σύλληψη», αναφέρει η Aimee Raupp, ειδική σε θέματα γονιμότητας και συγγραφέας του «Yes, You Can Get Pregnant: Natural Ways to Improve Your Fertility Now and into your 40s.».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλές από αυτές δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους στρεσογόνους παράγοντες με τις νεότερες γυναίκες, αλλά φαίνονται πιο άνετες ψυχικά και οικονομικά να ακολουθήσουν μια θεραπεία για τη βελτιστοποίηση της υγείας τους και τη γονιμότητα», προσθέτει.

gonimotita.jpg

Κίνδυνοι

Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, αυξάνονται οι κίνδυνοι να παρουσιάσουν διαβήτη κύηση, υπέρταση, αποβολή, επιπλοκές του τοκετού, παρατεταμένο τοκετό, γέννηση παιδιού με γενετικές διαταραχές.

Παράλληλα, τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας - το κλειδί για τη γονιμότητα - μειώνονται ραγδαία.

Κίνδυνοι για το μωρό

Ο κίνδυνος συνδρόμου Down είναι 1/90 στην ηλικία των 40 ετών και 1/30 στην ηλικία των 45. Οι κίνδυνοι οποιασδήποτε χρωμοσωμικής ανωμαλίας είναι 1/66 και 1/21, αντίστοιχα.

Τρόποι ενίσχυσης της γονιμότητας μετά τα 40

«Η ηλικία δεν πρέπει πάντα να λαμβάνεται ως εγγύηση γονιμότητας», λέει η Raupp και εξηγεί: «Όταν κάποιος βελτιώνει την υγεία του μέσω της άσκησης και της διατροφής, τότε μπορεί να βελτιώσει και τη γονιμότητά του.Το μεγαλύτερο μήνυμά μου σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν είναι να έχουν πίστη στο σώμα σας, το αντιμετωπίζουν σαν το δικό τους . Και επίσης να προσπαθούν να έχουν συναισθηματική γαλήνη».

Αυτό περιλαμβάνει καλό ύπνο και περιορισμό του άγχους. Μερικοί ειδικοί συνιστούν γιόγκα, βελονισμό, άσκηση ή διαλογισμό για να το πετύχετε, αλλά πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς.

trofes-gia-gonimotita-kai-didima.jpg

Αναζήτηση βοήθειας

Ο χρόνος είναι πολύτιμος όσον αφορά τη γονιμότητα των γυναικών μετά τα 40. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν να απευθύνονται σε ειδικό μετά από 3 μήνες άκαρπων προσπαθειών και άλλοι μετά τους 6 μήνες.

Επιλογές θεραπείας

Οι γυναίκες στα 40 τους έχουν τις ίδιες επιλογές θεραπείας με εκείνες των 20 και 30 ετών, αν και τα ποσοστά επιτυχίας είναι δραστικά χαμηλότερα. Για παράδειγμα, μέχρι την ηλικία των 44, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μικρότερες από 10%. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ενώ είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, είναι πιο ακριβές ότι μειώνεται λόγω των ωαρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να θέλουν (ή να χρειαστεί) να εξετάσουν τη δωρεά ωαρίων ως μέσο για να μείνουν έγκυες.

Πηγή:parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved