Γυναικεία γονιμότητα και ηλικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η γυναικεία γονιμότητα κορυφώνεται από τα 16 έως τα 24. Μειώνεται προοδευτικά ως τα 35 και μετά πέφτει δραματικά.

Γυναικεία γονιμότητα και ηλικία:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στα 40, η γονιμότητά σας είναι η μισή απ’ ότι στα 35. Γύρω στα 40 μπορεί να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να συλλάβετε, ενώ ενδέχεται να δυσκολευτείτε γενικά να μείνετε έγκυος. Είναι σημαντικό να ξέρετε, όμως, ότι η βιολογική και η σωματική ηλικία, διαφέρουν πολύ σε ορισμένους ανθρώπους.

Μερικές γυναίκες στα 30 έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών και άλλες 40. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούμενη και τωρινή υγεία, ο τρόπος ζωής και η κατασκευή. Μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν φυσικά στα 44 γιατί είναι πολύ υγιείς. Παρόμοια, υπάρχει μεγάλη διακύμανση και στους άνδρες.

Γυναικεία γονιμότητα

Στις γυναίκες, η κύρια αιτία πτώσης της γονιμότητας με την ηλικία είναι η μείωση της ποσότητας των ωαρίων. Ένα κορίτσι γεννιέται με 1-2 περίπου εκατομμύρια ωοθυλάκια ( που περιέχουν άωρα ωράρια), αλλά στην εφηβεία δεν μένουν παρά γύρω στα 300.000, τα οποία στην ηλικία των 12-13 είναι σε ώριμη φάση.

Σε κάθε έμμηνο κύκλο, ένα ωάριο ( μερικές φορές και δύο) ωριμάζει και ελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο, έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Οσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα τόσο λιγότερα ωράρια έχει. Και η ποιότητα των ωαρίων – πόσο έτοιμα είναι να εξελιχθούν σε έμβρυα- μειώνεται με την ηλικία, οπότε υπάρχουν λιγότερα ωάρια καλής ποιότητας διαθέσιμα για γονιμοποίηση.

Η ποιότητα του ωαρίου καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Ένα ωάριο κακής ποιότητας, αν και γονιμοποιημένο, μπορεί να μην εμφυτευθεί σωστά στη μήτρα. Αλλά και ωάρια που εμφυτεύονται με επιτυχία μπορεί να μην είναι αρκετά υγιή για να συντηρηθούν οπότε οδηγούμαστε σε αποβολή.

Η σύλληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλες τις γυναίκες. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Και κυρίως, δεν χρειάζεται άγχος. Στην περίπτωση λοιπόν, που προσπαθείτε να μείνετε έγκυιος και δεν το επιτυγχάνετε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved