Στένωση τραχήλου της μήτρας: Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα;

Πώς μπορεί η στένωση τραχήλου της μήτρας να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας; 

Στένωση τραχήλου της μήτρας: Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα;
Bigstock

Η στένωση του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασυνήθιστη αλλά πιθανή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας.

Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να είναι επίκτητη λόγω λοιμώξεων, καρκίνου του τραχήλου, από επεμβάσεις στον τράχηλο.

Πώς η στένωση του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει τη γονιμότητα

polipodes-mitra.jpg

Η στένωση του τραχήλου της μήτρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, άμεσα και έμμεσα.

Μπλοκαρισμένη ή περιορισμένη δίοδος σπέρματος

Εάν το τραχηλικό άνοιγμα είναι φραγμένο ή στενότερο από όσο θα έπρεπε, το σπέρμα δεν μπορεί να ταξιδέψει μέχρι τις σάλπιγγες όπου γονιμοποιείται το ωάριο.

Κίνδυνος φλεγμονής της μήτρας και ενδομητρίωση

Λόγω εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, η μήτρα ενδέχεται να γεμίσει με αίμα, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Εάν εμφανιστεί μόλυνση, η μήτρα μπορεί να γεμίσει με πύον ( πυομήτρα).

Ακόμα κι αν ο τράχηλος είναι ελαφρώς ανοιχτός και το αίμα ρέει προς τα έξω, η ποσότητα που παραμένει, ενδέχεται να οδηγήσει σε ενδομήτριες αλλοιώσεις και ενδομητρίωση.

traxilos.jpg

Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας

Τόσο η θεραπεία IUI όσο και η IVF απαιτούν την τοποθέτηση καθετήρα μέσα στον τράχηλο. Με την IUI, ο καθετήρας μεταφέρει σπέρμα. Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, ο καθετήρας μεταφέρει έμβρυα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εάν το άνοιγμα του τραχήλου είναι φραγμένο ή πολύ στενό για να περάσει ο καθετήρας, η θεραπεία μπορεί να γίνει περίπλοκη.

Η θεραπεία της στένωσης του τραχήλου της μήτρας μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τον τράχηλο ή να προκαλέσει βλάβη στον τραχηλικό ιστό. Αργότερα , κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό ίσως οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως ανίκανος τράχηλος ή τραχηλική ανεπάρκεια.

Μιλάμε για ανεπάρκεια τραχήλου, όταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης και απουσία συσπάσεων της μήτρας, έχουμε ανώδυνη λέπτυνση του τραχήλου (μειώνεται το μήκος του) και διαστολή του (η διάμετρος του ενδοτραχηλικού σωλήνα αυξάνεται, ιδίως στην περιοχή του έσω τραχηλικού στομίου).

Αν και τα αίτια της ανεπάρκειας τραχήλου δεν έχουν διασαφηνιστεί, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενάλαο Λυγνό, έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες προδιάθεσης. Καταρχήν, περιστατικό απώλειας προηγούμενης κύησης στο δεύτερο τρίμηνο λόγω ανεπάρκειας τραχήλου, αυξάνει τις πιθανότητες για επανεμφάνιση αυτής της επιπλοκής. Φαίνεται πως οι πιθανότητες επανάληψης είναι περίπου 30%.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved