Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη γονιμότητα

Πώς επηρεάζει η «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ την ποιότητα του σπέρματος;

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη γονιμότητα
Bigstock

Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν γονείς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να γίνετε γονείς ενημερωθείτε για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης και την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Πώς επηρεάζει η «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ την ποιότητα του σπέρματος;

Για τους άντρες η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με σεξουαλική δυσλειτουργία, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και κακή ποιότητα σπέρματος.

Τι θεωρείται «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ;

Η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων μεζούρων αλκοολούχων ποτών την ημέρα κατά μέσο όρο (14-28 ποτά κατανεμημένα σε όλη την εβδομάδα) θεωρείται βαριά κατανάλωση και είναι επικίνδυνη για την υγεία σας .

Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στους άντρες μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης, να ρίξει τη λίμπιντο (το ενδιαφέρον για σεξ), να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για τη βαριά και επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο ακόμη και η κατανάλωση τριών μεζούρων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μια μελέτη με περισσότερους από 1200 Δανούς άνδρες ηλικίας 18-28 ετών διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (περίπου τρεις μπύρες ή τρία κρασιά/εβδομάδα) είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που δεν έπιναν αλκοόλ. Διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότερα ποτά ανέφερε ένας άνδρας ότι κατανάλωνε την εβδομάδα, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες με συνήθη εβδομαδιαία πρόσληψη πάνω από 40 μονάδες (περίπου 32 ποτά/εβδομάδα) είχαν 33% μείωση στη συγκέντρωση σπέρματος σε σύγκριση με τους άνδρες που έπιναν μία έως πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (ένα έως τρία ποτά/εβδομάδα).

Μια άλλη ανασκόπηση 15 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο όγκο και μορφολογία σπέρματος (το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που φαίνονται φυσιολογικά στο μικροσκόπιο).

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τη γυναικεία γονιμότητα;

Πληθώρα μελετών έχουμε πλέον που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γονιμότητα, την υγεία της εγκυμοσύνης και του μωρού.

Πιο συγκεκριμένα:

Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία και την ωορρηξία, καθιστώντας πιο δύσκολο να υπολογίσει κανείς το «γόνιμο παράθυρο» για τη σύλληψη. Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα για να επιτύχετε εγκυμοσύνη.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δηλαδή η κατανάλωση επτά ή περισσότερων ποτών/εβδομάδα ή περισσότερα από τρία ποτά σε μία περίπτωση) συνδέεται με βαριές ή ακανόνιστες περιόδους και στειρότητα.

Στην περίπτωση εγκυμοσύνης το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού, επομένως μπορεί να επηρεάσει την υγεία του με διάφορους τρόπους. Η σοβαρότητα της βλάβης εξαρτάται από το πόσο πίνει η γυναίκα και το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Tips για να μειώσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ

smoothies.jpg

Εάν έχετε τη συνήθεια να πίνετε αλκοόλ για να χαλαρώσετε, να κοινωνικοποιηθείτε ή να γιορτάσετε, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να μειώσετε την πρόσληψη ή να το αποφύγετε εντελώς κυρίως όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό. Εάν ο/η σύντροφος σας μπορεί να σας συνοδεύσει, ίσως είναι πιο εύκολο να το επιτύχετε. Και να θυμάστε, δεν χρειάζεται να είναι για πάντα!

  • Δοκιμάστε μπύρα, κρασί, ή cocktails χωρίς αλκοόλ, για να σας δώσει μια παρόμοια γεύση χωρίς όμως τις δυσάρεστες συνέπειες. Υπάρχει μια αυξανόμενη γκάμα μη αλκοολούχων ποτών διαθέσιμη στο εμπόριο.
  • Πετάξτε το αλκοόλ από το σπίτι σας και αντικαταστήστε το με ελκυστικά μη αλκοολούχα ποτά που σας αρέσουν. Οι επιλογές με χαμηλή ζάχαρη είναι πάντα οι καλύτερες για την υγεία σας.
  • Εάν βρίσκεστε έξω σε ένα μπαρ ή εστιατόριο, δοκιμάστε ένα mocktail όπως το Virgin Mojito ή το Virgin Bloody Mary.
  • Προσδιορίστε τα συναισθήματα που σας προκαλούν την επιθυμία να πιείτε. Εάν πίνετε αλκοόλ όταν είστε αγχωμένοι, για παράδειγμα, δοκιμάστε άλλους τρόπους για να διώξετε το άγχος, όπως να πάτε μια βόλτα ή να καλέσετε έναν φίλο για κουβέντα και παρέα.
  • Γίνετε ο εθελοντής οδηγός όταν βγαίνετε με φίλους που θέλουν να πιούν.
  • Διοργανώστε ένα πάρτι χωρίς αλκοόλ για να πρωτοτυπήσετε και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να κάνετε πάρτι χωρίς αντιπάλους.
  • Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας με τα χρήματα που ξοδεύετε το μήνα για ποτά.
  • Εάν αισθάνεστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ, μιλήστε με τον γιατρό σας για να λάβετε πρόσθετη βοήθεια.
psathas-gynaikologos.jpg

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΑΘΑΣ – MD, PhD - Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved