Τι είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου στην εγκυμοσύνη; (vid)

Ανεπάρκεια τραχήλου στην εγκυμοσύνη: Αίτια, διάγνωση, θεραπεία

Μενέλαος Λυγνός
Τι είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου στην εγκυμοσύνη; (vid)
Bigstock

Ο τράχηλος της μήτρας είναι πρακτκά ένας κύλινδρος με παχιά μυϊκά τοιχώματα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το τόνος (τόνος: η συνεχής ελαφρά σύσπαση των μυών, που υφίσταται ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας) του μυϊκού τοιχώματος αυτού του κυλίνδρου διατηρεί τόσο το έσω, όσο και το έξω στόμιο του τραχήλου ερμητικά κλειστά. Επίσης κατά τη διάρκεια της κύησης ο τράχηλος είναι αναγκαίο να διατηρεί ένα επαρκές μήκος.

Μιλάμε για ανεπάρκεια τραχήλου, όταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης και απουσία συσπάσεων της μήτρας, έχουμε ανώδυνη λέπτυνση του τραχήλου (μειώνεται το μήκος του) και διαστολή του (η διάμετρος του ενδοτραχηλικού σωλήνα αυξάνεται, ιδίως στην περιοχή του έσω τραχηλικού στομίου).

Αν και τα αίτια της ανεπάρκειας τραχήλου δεν έχουν διασαφηνιστεί, έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες προδιάθεσης. Καταρχήν, περιστατικό απώλειας προηγούμενης κύησης στο δεύτερο τρίμηνο λόγω ανεπάρκειας τραχήλου, αυξάνει τις πιθανότητες για επανεμφάνιση αυτής της επιπλοκής. Φαίνεται πως οι πιθανότητες επανάληψης είναι περίπου 30%.

Δείτε τι είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας στην εγκυμοσύνη στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved